Cine mai poate opri prabusirea Bursei de Valori?

Data publicarii: 30-06-2008 | Bursa

Pesimism total la Bursa! Iesirile de capital strain au amplificat temerile investitorilor locali, care, in ultima saptamana, nu au avut puterea sa mentina pe linia de plutire indicii bursieri, noteaza Adevarul.

Faptul ca investitorii nerezidenti si-au pierdut increderea in potentialul Bursei de la Bucuresti a fost demonstrat, o data in plus, de diminuarea capitalizarii BVB cu 4,8 miliarde de euro in sapte sedinte consecutive de deprecieri (17-26 iunie).

In acelasi interval, indicele BET-Compozit a scazut cu 12,8%, iar actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au prabusit, in medie, cu peste 15%.

Mai mult, corectiile resimtite de bursa romaneasca au "luat fata" celorlalte piete emergente din Europa. Preturile actiunilor nu mai sunt, insa, atat de relevante in conditiile volumelor din ce in ce mai mici, spun analistii din piata de capital.

In numai sapte sesiuni, capitalizarea BVB a pierdut 4,8 miliarde de euro, iar indicele pietei - aproape 12%

Pesimismul s-a instalat cu drepturi depline pe piata de capital: rarele sedinte de cresteri nu reusesc sa convinga prin lichiditate si sa dea tonul unei eventuale reveniri.

In plus, indicii bursei romanesti au scazut mai mult comparativ cu pietele emergente europene. Asta, din cauza ca, in conditiile unui context international nefavorabil, semnalele negative date de macroeconomia romaneasca s-au amplificat.

Nu mai departe de sfarsitul saptamanii trecute, Fitch a aratat ca Romania ocupa locul 11, la egalitate cu Egiptul, intr-un top al celor mai vulnerabile 16 economii emergente la socurile inflationiste. Agentia de rating apreciaza ca tara noastra are un grad de risc mai mic decat tari europene precum Ucraina, Bulgaria, Letonia sau Lituania, dar este mai vulnerabila decat Kenya, Republica Moldova si Estonia.

Tot la sfarsitul saptamanii trecute, oficialii bancii centrale au atras atentia asupra faptului ca ciclul pozitiv al economiei romanesti s-ar putea inchide intr-o perioada de pana la doi ani, miscare determinata de nivelul ridicat al deficitului extern, de 17 miliarde euro la finalul anului trecut.

"In conditiile in care, in contextul crizei internationale, tarile cu deficit de cont curent ridicat au fost etichetate ca fiind mai vulnerabile si, deci, mai riscante, Bursa de la Bucuresti a devenit o piata pe care investitorii straini au adoptat pozitii de asteptare sau de reducere usoara a expunerii", explica Mihai Caruntu, analist BCR.

"Supravanzarea" doboara indicii

Faptul ca investitorii nerezidenti si-au pierdut increderea in potentialul Bursei de la Bucuresti a fost demonstrat, o data in plus, de diminuarea capitalizarii bursiere cu 4,8 miliarde de euro in sapte sedinte consecutive de deprecieri (17-26 iunie). In acelasi interval, indicele compozit al pietei a pierdut 12,8%, iar indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF) s-a prabusit cu peste 15%.

Preturile actiunilor nu mai sunt, insa, atat de relevante in conditiile volumelor din ce in ce mai mici, spun analistii din piata de capital. Lichiditatea medie zilnica pe sedinta a scazut, de la un nivel de ansamblu de 21,6 milioane de euro in 2007, la 11,3 milioane de euro in prima jumatate a acestui an."Cotatiile nu sunt reprezentative in conditiile unui volum redus.

Adevarata problema, in aceste momente, ramane lichiditatea foarte scazuta a pietei", este de parere Florin Ilie, seful departamentului piete de capital din cadrul ING Romania. Astfel, cotatiile actiunilor la niveluri ridicol de mici nu reprezinta un motiv suficient pentru a readuce investitorii la bursa. "Cred ca piata romaneasca a intrat intr-o etapa de «supravanzare», si, desi preturile au ajuns foarte atractive, evolutia ramane incerta", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

De ce nu tinem pasul cu pietele emergente?

Evolutia pietei de la Bucuresti este clar influentata de cea a pietelor internationale, care au fost afectate, saptamana trecuta, de corectii si noi minime. Chiar si in aceste conditii, corectiile resimtite de bursa romaneasca au "luat fata" celorlalte piete emergente din Europa.

In ultimele 12 luni, de exemplu, indicii BET si BET-FI au fost marcati de o depreciere de 31,6% si, respectiv, de 44,2%, in timp ce indicele SOFIX al bursei de la Sofia a pierdut 16,8%, indicele PX al bursei din Praga - 20,1%, iar indicele WIG20 al bursei din Varsovia a scazut cu 29,8%. Numai dependenta de capitalul strain nu poate explica deprecierea mai abrupta in cazul BVB.

"Nu trebuie uitat ca la jumatatea anului trecut, piata romaneasca era intre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est. De asemenea, in termen de cresteri medii pe ultimii 3-5 ani s-a situat pe primul loc intr-un clasament al pietelor din regiune", explica Mihai Caruntu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: