Bancile tin cu dintii de dobanzile variabile si comisioane
Data publicarii: 26-06-2008 | Finante-BanciDesi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a solicitat Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) modificarea contractelor de credite, astfel incat sa se asigure dobanzi si comisioane fixe pe toata durata imprumutului, bancile nu vor sa renunte la dobanzile variabile.
In urma reclamatiilor, ANPC a semnalat existenta unor clauze bancare care ar trebui ajustate, referitoare la modul in care sunt calculate dobanzile si comisioanele pe durata contractelor de credit.
"ARB este in dialog cu ANPC in ceea ce priveste contractele de credit. ANPC ne-a atras atentia ca exista unele clauze unde, in conformitate cu normele europene si legislatia europeana, ar trebui sa aducem unele ajustari. Ajustarile se refera la doua aspecte foarte importante, respectiv dobanzile si comisioanele", a declarat ieri presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.
Acesta a apreciat ca este necesara stabilirea componentelor variabile si fixe in cadrul contractelor de creditare, dar considera ca dobanda trebuie sa fie variabila. "Este un lucru pe care nu-l putem prevedea pe o perioada foarte mare, mai ales pentru creditele pe termen lung. Comisioanele ar trebui sa fie fixe pe toata perioada de derulare a creditelor", a spus Ghetea.
Aplicarea unei dobanzi variabile este, in opinia presedintelui ARB, o modalitate de protectie atat a clientilor, cat si a bancilor.
"Vom incerca sa gasim cea mai buna solutie, astfel incat clientii sa fie protejati. Vom continua discutiile cu ANPC in perioada urmatoare", a mentionat Ghetea.
Presedintele ARB a mai spus ca la ANPC au fost depuse 400 de reclamatii legate de clauzele din contractele de creditare, situatie care nu este considerata insa grava. "Nu cred e vorba de multe reclamatii. Se vorbeste de circa 400 de reclamatii, la cateva milioane de credite, deci nu suntem intr-o situatie grava", a apreciat Ghetea.
O alta solicitare a ANPC se refera la introducerea obligativitatii bancilor de a pune la dispozitia clientilor contractul de credit timp de zece zile inainte de fi semnat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului