Majorarea salariului minim nu ameninta inflatia, ci profitul companiilor

Data publicarii: 26-06-2008 | Economie

Inflatia nu va fi alimentata de o eventuala crestere a salariului minim cu 40 de lei, spun majoritatea analistilor chestionati, in timp ce restul sustine ca firmele si-ar putea transfera acest cost in cresterea preturilor la produse si servicii, alimentand, astfel, spirala inflationista.

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca principalii factori care afecteaza inflatia din Romania sunt "furturile din economie si expansiunea creditelor si nu putem vorbi despre o crestere a inflatiei in cazul in care Executivul accepta majorarea salariului minim la 540 de lei". Serbanescu il contrazice, astfel, pe ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a anuntat ca in 2008 nu vor mai avea loc cresteri salariale pentru a nu afecta tinta de inflatie stabilita impreuna cu Banca Nationala pentru acest an.

La randul sau, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca "solicitarile sindicalistilor privind cresterea salariului minim de la 500 la 540 de lei incepand cu luna iulie sunt justificate, pentru ca s-a redus foarte mult puterea de cumparare a angajatilor,din cauza cresterii preturilor din acest an". Potrivit lui Voinea, "singurul motiv al refuzului Ministerului Economiei de a accepta solicitarile salariale ale sindicalistilor este faptul ca nu sunt bani la buget, si nu cresterea inflatiei".

Analistul economic a mai spus ca este posibil ca Executivul sa se confrunte cu presiuni venite din partea companiilor private care "nu doresc o crestere a salariului minim brut pentru ca si-ar reduce profiturile".

De aceeasi parere este si specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris care considera ca "o majorare a salariilor nu poate fi decat benefica pentru ca ar creste incasarile la buget si fondurile destinate bugetului de pensii".

"Cresterea salariului minim cu 40 de lei nu ar afecta inflatia, ci ar duce la majorarea cheltuielilor salariale ale angajatorilor cu 10%. Companiile private nu-si doresc acest lucru si prefera sa lucreze in zona gri a economiei. Este vorba, mai degraba, despre evaziune fiscala intrucat nu cred ca mai exista oameni in Romania care traiesc cu salariul minim pe economie. Acesti bani sunt trecuti doar pe hartie iar restul ii primesc in plic", a explicat Biris.

Pe de alta parte, economistul Daniel Daianu considera ca o crestere a salariilor ar trebui sa aiba la baza cresterea productivitatii muncii. Daianu a adaugat ca majorarea salariului minim, in acest moment, ar putea avea ca efect o crestere in lant a preturilor.

"Este de inteles ca sindicalistii cer venituri mai mari, insa suplimentarea salariilor in sectorul privat ar duce la costuri in plus pentru firme, care si-ar transfera acest cost in cresterea preturilor la produse sau servicii. Peste tot in Europa exista aceasta problema de cand s-au anuntat majorari ale tarifelor la gaze si la alimente. Executivul ar putea accepta aceasta crestere a salariului minim, insa ar trebui sa reduca din alte cheltuieli", a comentat fostul ministru de finante.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a atras atentia ca aceasta crestere a salariului minim este "imensa" in raport cu majorarile salariale din tarile Uniunii Europene. "Cresterea salariului minim de la 500 la 540 de lei reprezinta de fapt o sporire a veniturilor angajatilor cu 8% iar aceasta decizie ar afecta direct inflatia din Romania", a explicat Lazea. In plus, economistul-sef al BNR a precizat ca orice majorare salariala "afecteaza asteptarile" altor angajati din economie care ar solicita, la randul lor, cresterea salariilor.

Liderii BNS, ai CNSLR - Fratia si cei ai CNS "Cartel Alfa" se intalnesc miercuri, incepand cu ora 17.00, cu reprezentantii patronatelor si cu Ministerul Muncii, pentru a negocia o crestere a salariului minim brut cu cel putin 40% incepand din acest an. Decizia sindicalistilor de a forta mana guvernului, cerand cu 200 de lei mai mult decat a fost convenit initial, vine ca raspuns la afirmatia facuta vineri de catre ministrul Paul Pacuraru care declara, pentru NewsIn, ca "in acest moment nu este posibila o crestere a salariului minim din cauza nivelului inflatiei".

Negocierile au loc dupa ce, joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca in 2008 nu vor mai avea loc cresteri salariale pentru a nu afecta tinta de inflatie stabilita impreuna cu Banca Nationala pentru acest an. Salariul minim brut pe economie ar fi urmat sa creasca, incepand cu 1 iulie, de la 500 lei la 540 lei, conform intelegerii dintre guvern si sindicate de la sfarsitul anului trecut.

Hotararea Guvernului nr. 1507/2007 conditiona majorarea salariala de realizarea "principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: