Proiectele mici pentru bani europeni au cele mai putine sanse de succes
Data publicarii: 25-06-2008 | AfaceriProiectele finantate din fonduri europene mai mici de jumatate de milion de euro prezinta mai multe riscuri decat contractele de valori mari, noteaza Adevarul. De regula, in cazul proiectelor cu valori mari, beneficiarii apeleaza la servicii specializate de consultanta, a declarat ieri Razvan Cotovelea, director in Ministerul Economiei si Finantelor.
"Toata lumea ne-a atras atentia, inclusiv specialistii europeni, ca Romania trebuie sa fie mai atenta in special la proiectele cu valori mici", a afirmat Cotovelea, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de Mediafax si BNR.
Bugetele sunt planificate nerealist
El a explicat ca in cazul proiectelor cuprinse intre 150.000 de euro si 500.000 de euro exista "tentatia arderii unor etape", mai ales ca intarzierile se resimt mai mult in costuri la proiectele de dimensiuni mai mici.
Proiectele care au nevoie de fondurile structurale pentru finantare se confrunta cu greutati din cauza faptului ca acestea nu sunt planificate suficient si nu realizeaza estimari realiste, a declarat, la randul sau, Ramona Ivan, director executiv in cadrul BCR.
"Aceste bugete nu sunt revizuite sau bugetul este estimat incorect. De asemenea, tot in faza de pregatire sunt probleme cu neconsultarea cu atentie a documentului finantatorului", a mai spus Ramona Ivan.
Absorbtia fondurilor, o prioritate
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie una dintre principalele probleme ale economiei romanesti, deoarece, in acest fel, Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice.
"Va fi vital sa alergam, dar sa nu cadem de pe cal", a declarat Isarescu. El a adaugat ca "nu are rost" sa vorbim de deficit bugetar adancit prin cheltuieli in infrastructura, in conditiile in care Romania are proiecte neterminate inca din anul 2000", un exemplu fiind soseaua de centura a Sibiului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile