Finantele, Comunicarea si Turismul - cele mai atragatoare specializari
Data publicarii: 25-06-2008 | EducatieFinantele, Stiintele comunicarii, Geografia turismului si Stiintele juridice sunt cele mai cautate specializari de catre absolventii de liceu, noteaza Gandul. Medicina si Artele se mentin si ele in top, ca si facultatile de Litere si cele de Limbi straine.
Drept
Cei care doresc sa urmeze o cariera in avocatura, procuratura sau alte domenii din justitie trebuie sa aleaga studiile facultatilor de Drept. Desi, odata admis in domeniul stiintelor juridice, trebuie sa parcurgeti patru ani de studiu, cu un an mai mult fata de restul domeniilor, dupa absolvire veti avea o arie larga in vederea angajarii. Modalitatea de admitere difera in functie de universitate, probele putand consta fie in examen scris (de regula la limba romana si economie), fie in media obtinuta la bacalaureat. Inscrierile se fac spre sfarsitul lunii iulie, iar taxele variaza intre 80 si 220 de lei. De la notariat si consultanta de specialitate la posturile de judecator sau procuror, cei care au parcurs Dreptul vor avea de unde alege. Aceasta, in ciuda numarului consistent de absolventi, cifrele indicand peste 14000 de tineri care obtin anual diploma in Drept.
Cel mai indicat este sa te inscrii inca din timpul facultatii la o casa de avocatura, intrucat vei castiga experienta, ceea ce te va ajuta atunci cand iti vei deschide propriul cabinet. Cei care au insa planuri mai mari se inscriu la examenul de admitere la magistratura. Dupa doi ani de pregatire, cei care reusesc sa prinda un loc pot deveni judecatori sau magistrati, avand asigurat un salariu ce depaseste 2000 de lei lunar.
Litere-Filosofie-Istorie
Daca va place sa petreceti mult timp lecturand in biblioteca, atunci puteti urma o specializare in stiinte umaniste. In functie de ce domeniu de studiu si ce universitate alegeti, admiterea la Litere, Filosofie sau Istorie poate consta in concurs de dosare, cu o pondere foarte mare a mediei de bacalaureat, sau in examen scris.
Concurenta difera si ea foarte mult: daca Facultatea de Filosofie din Iasi a inregistrat anul trecut 26 de candidati pe un loc, la Bucuresti au fost aproximativ doi candidati pe loc bugetat. Universitatea din Bucuresti are insa cautare prin Facultatea de Litere, care a inregistrat patru candidati pe un loc. Odata cu finalizarea studiilor, absolventii pot alege intre cercetarea stiintifica, cariera didactica si posturile din domeniul privat, precum copywriter sau specialist in domeniul resurselor umane.
Biologie-Geografie-Geologie
Absolventii de liceu care au ca pasiune biologia, geografia sau geologia si sunt dispusi sa renunte la un job bine platit pentru o cariera didactica sau in cercetare pot sa aleaga una dintre facultatile care au specializari in stiintele naturii. Cu exceptia Geografiei turismului, specializare ce ofera o cariera in cadrul agentiilor de turism, domeniile nu inregistreaza o concurenta importanta la admitere, iar concursul consta fie intr-un test grila, fie in concurs de dosare. Avantajul urmarii studiilor de licenta in Stiintele naturii sunt numeroasele ore de practica urmate pe parcursul facultatii, precum si orele de laborator prin care tinerii sunt pregatiti in vederea unei cariere in cercetare. De asemenea, anumite universitati acorda studentilor sansa implicarii in proiectele diverselor statiuni de cercetare prin practica de specialitate desfasurata in primii ani de studiu.
Relatii Internationale-Studii Europene-Stiintele Comunicarii
Daca sunteti creativi, ambitiosi si tintiti spre un venit consistent, atunci Stiintele comunicarii sunt cea mai buna alegere pe care o puteti face. Absolventii specializarilor care au drept nucleu comunicarea se pot angaja in domenii precum PR, resurse umane, publicitate sau chiar jurnalism. In functie de jobul obtinut, salariul poate fi de cateva sute de euro sau poate ajunge la cateva mii de euro, daca postul presupune responsabilitati in cadrul companiilor private. Admiterea se face de regula pe baza concursului de dosare, concurenta fiind insa foarte stransa. La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, de pilda, specializarea Comunicare a Facultatii de Filosofie a fost cea mai cautata, inregistrand 20 candidati pe loc la admiterea de anul trecut.
Stiinte Economice
Cei care au o fire pragmatica si vor sa lucreze in domeniul bancar sau au inclinatie spre afaceri pot sa urmeze o specializare in Finante-banci, Marketing sau Administrarea afacerilor, la finalul careia vor obtine titlul de licentiat in stiinte economice. Inscrierile pentru acest profil au loc la mijlocul lunii iulie, iar taxele sunt cuprinse intre 50 si 250 de lei. Modalitatea de admitere fie test grila, constand in intrebari din economie, fie concurs de dosare, ce tine cont de media obtinuta la bacalaureat sau/si cea a anilor de studiu din liceu.
Studentii de stiinte economice au ocazia sa urmeze un stagiu de practica inca din timpul facultatii, iar la absolvire, in cazul in care prind un job in domeniul bancar, pot primi cate un salariu lunar ce pleaca de la aproximativ 1500 de lei si poate ajunge la cateva mii de euro. Daca, in schimb, prefera Contabilitatea sau Consultanta economica, licentiatii pot obtine venituri lunare cuprinse intre 1000 si 5000 de lei, in functie de firma pentru care lucreaza.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman