Ghetea vrea dobanzi variabile si comisioane fixe pe toata durata unui imprumut
Data publicarii: 25-06-2008 | Finante-BanciDobanzile percepute de banci la imprumuturi trebuie sa fie variabile, deoarece ne se poate estima evolutia pietei pe perioade lungi, insa comisioanele cerute clientilor ar trebui sa fie fixe pe toata durata contractului, a spus miercuri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.
"Cred, si cred ca multi bancheri sunt de acord cu mine, ca este modul de conduita care ar trebui sa fie cel normal", a declarat Ghetea, la un seminar despre finatarile imobiliare.
El a precizat ca, desi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) are anumite obiectii in legatura cu dobanzile variabile, aceasta este o practica internationala.
"Exista toata deschiderea, iar trei banci - CEC Bank, Alpha Bank si Bancpost - sunt disponibile sa discute cu ANPC pe acest subiect", a precizat Ghetea, care a adaugat ca va exista si in aceasta saptamana o intalnire intre bancheri si ANPC.
"Avem si sustinerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in aplicarea unei practici internationale referitoare la dobanzi", a mai spus Ghetea.
Doua tipuri de dobanzi variabile
Presedintele ARB si al CEC Bank a explicat ca, in practica, bancile au doua tipuri de dobanzi variabile, primul fiind stabilit in functie de ratele dobanzilor de pe piata monetara (Euribor la euro sau Robor la lei), la care se adauga o marja.
Al doilea tip de dobanda variabila este "prime rate", aplicata pentru cei mai buni clienti, la care se adauga o marja.
"In experienta din piata noastra, una imatura si putin adanca, avem insa situatii deosebit de neplacute", a spus Ghetea, mentionand ca, fata de acum un an, dobanzile variabile la lei aproape ca s-au dublat.
Astfel, daca in urma cu un an, dobanda Robor a pietei monetare romanesti era de 6-6,5% pe an, la care bancile adaugau de obicei o marja de 2,5%, rezultand o dobanda anuala de pana la 9%, in prezent Robor a ajuns la 11%.
"Normal ca, in aceste conditii, prime rate apare mult mai convenabila. Aceasta se modifica in functie de miscarile pietei, dar nu cu frecventa schimbarilor din piata, astfel ca preia socurile si le echilibreaza", a explicat presedintele CEC Bank.
"Utilizarea prime rate este o protectie a clientilor care iau credite sau care au depozite la banci", a declarat Ghetea.
El a aratat ca Protectia Consumatorului a sesizat ca in contractele de credit exista unele clauze la care trebuie aduse ajustari si ca ANPC a propus, ca mijloc de imbunatatire a situatiei, ca bancile sa lase contractul propus timp de 10 zile la dispozitia clientilor.
"Propunerea de a lasa clientilor contractul timp de 10 zile este inaplicabila. Si acum clientul poate tine contractul cat vrea, dar in practica, clientul vrea creditul pe loc daca se poate", a mai spus Ghetea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile