Banca Mondiala cere Bulgariei sa se pregateasca financiar pentru eventuale catastrofe
Data publicarii: 25-06-2008 | InternationalBulgaria, situata in cea mai seismica zona din Balcani, trebuie sa se pregateasca rapid din punct de vedere financiar pentru eventuale catastrofe, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, relateaza Reuters.
Banca a estimat ca, daca un cutremur puternic s-ar produce in zona Sofia, pierderile ar putea ajunge la cinci miliarde de dolari, circa 11% din PIB.
"Bulgaria este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune in ceea ce priveste riscul seismic si totusi acoperirea in domeniul asigurarilor pentru risc de catastrofa este foarte scazuta", a declarat unul dintre autorii raportului, Eugene Gurenko. "Tot ce trebuie facut trebuie facut si asta rapid. Am fost in discutii cu China opt ani pentru formarea unei comisii pentru riscul de catrastrofa si doar acum s-au trezit la realitate si vor sa actioneze rapid, dupa seismul din mai", a explicat el. Un seism de 7,9 grade a lovit sud-vestul Chinei in mai, aproape 70.000 de persoane pierzandu-si viata. Guvernul a promis 709 de miliarde de yuani (10 miliarde de dolari) pentru reconstructie.
Bulgaria, care are mai putin de opt milioane de locuitori, a fost afectata de o serie de seisme de peste 7 grade la inceputul secolului XX. Cel mai recent cutremur puternic s-a produs in 1986 si a distrus 80% dintre cladirile aflate in regiunea lovita.
Gurenko, specialist al Bancii Mondiale in domeniul managementului riscului, a spus ca pregatirea financiara a guvernului in cazul unui dezastru este foarte scazuta si a cerut ca asigurarile pentru astfel de situatii sa devina obligatorii, ca in Turcia si Romania.
Asigurarea pe proprietati in Bulgaria si alte state foste comuniste din estul Europei a scazut substantial in ultimii 18 ani, mai ales din cauza scaderii veniturilor. Doar circa 9% dintre proprietarii de locuinte din Bulgaria au asigurare pentru tipuri conventionale de pericole si mai putin de 6%, pentru pericole catastrofale, potrivit unui studiu al Insurance Regulator.
O alternativa la asigurarea obligatorie, pe care Sofia are reticente in a o impune, ar fi aderarea la grupul de asigurari regionale al Bancii Mondiale, care ar permite o impartire a riscului, a spus Gurenko.
Bulgaria a fost afectata in 2005 si 2006 de cele mai grave inundatii din ultimii 50 de ani, care au demonstrat problemele din gestionarea situatiilor de criza.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman