Birocratia impiedica cel mai mult accesarea fondurilor structurale in Romania
Data publicarii: 25-06-2008 | EconomieAproape o treime (29,91%) dintre respondentii unui sondaj realizat de Structural Consulting Group considera ca birocratia excesiva va fi cea mai mare problema in gestionarea fondurilor structurale in Romania, a spus marti Dan Barna, reprezentant al companiei care a realizat sondajul.
Urmatoarea problema identificata de respondenti este lipsa capacitatii beneficiarilor de a finanta sau cofinanta proiectele (15,16%), o proportie similara (15,1%) dintre persoanele chestionate indicand lipsa transparantei in evaluarea si selectia proiectelor.
Expertiza scazuta a beneficiarilor in scrierea proiectelor este considerata o piedica majora in gestionarea fondurilor structurale de 12,18% din cei chestionati, in timp ce informarea deficitara cu privire la oportunitatile de finantare din fonduri structurale este vazuta drept o problema serioasa de catre 11,76% din respondenti.
De asemenea, procedura greoaie privind achizitiile publice ii nemultumeste pe 6,65% din participantii la sondaj, iar disfuctionalitatile in implementare reprezinta o problema pentru 5,63% din respondenti.
Ultima dificultate majora identificata de participantii la sondaj este centralizarea gestionarii fondurilor la nivelul ministerelor, problema identificata de 3,61% din cei chestionati.
In ce priveste birocratia excesiva, respondentii au dat exemplul numarului mare de avize si documente solicitate.
Astfel, in cazul fondurilor acordate pentru investitiile mari ale firmelor mici si mijlocii (IMM), este nevoie de 23 de avize si de 25 de documente, a precizat Dan Barna.
El a adaugat ca reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate este nevoie de 26 de avize, iar pentru sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, sunt necesare 14 avize.
Birocratia excesiva ete generata si de numarul mare - peste 60 - de institutii direct implicate in gesdtionarea fondurilor, a mai spus Barna.
Sondajul a fost facut pe un esantion de 3.324 de persoane, din care 62,31% fac parte din mediul de afaceri, restul fiind implicati in consultanta si management, reprezentanti ai unor institutii, ONG-uri si persoane din educatie si cercetare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile