Taxarea apelurilor primite, motiv de disputa

Data publicarii: 24-06-2008 | IT&C

Noul sistem de facturare, propus de comisarul european Vivianne Reading, presupune si eliminarea tarifelor de interconectare, fapt care nemultumeste operatorii, noteaza Adevarul.

Facturarea apelurilor primite ar putea conduce la limitarea numarului de convorbiri efectuate, dar si la diminuarea notei de plata.

Sistemul taxarii apelurilor primite a fost adus in discutie din cauza faptului ca, in prezent, tarifele de interconectare sunt considerate mari. S-a constatat ca este o mare diferenta in ceea ce priveste metodele de interconectare, iar masurile luate pana acum nu au dat rezultate.

Multe tari nu aplica tarife de conectare bazate pe costuri. Ca urmare, Comisia Europeana (CE) incearca sa promoveze o reglementare care sa propuna un modul de calculatie care va duce la scaderea tarifelor sau chiar eliminarea lor. Viviane Reading, comisarul european pentru comunicatii, a propus marilor operatori o valoare a tarifului de interconectare de putin peste un eurocent, insa acestia nu au fost de acord.

Tariful de interconectare reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie fixa sau mobila unui operator de retele de telefonie mobila pentru transportul si terminarea apelurilor efectuate de propriii utilizatori catre reteaua acestuia din urma.

Acest cost se regaseste in tariful perceput de operatori utilizatorului final. Astfel, cu cat tariful de interconectare este mai mare, cu atat pretul perceput utilizatorului final pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare. Totusi, Nicolae Oaca, unul dintre analistii pietei de telecomunicatii autohtone, sustine ca in Europa nu va fi nevoie de taxarea apelurilor primite, in momentul in care tarifele de interconectare vor fi anulate sau chiar eliminate.

Masura privita cu reticenta

Posibilitatea de tarifare a apelurilor primite nu este exclusa, dar deocamdata aceasta metoda este privita cu reticenta, sustine presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu.

Asta din cauza ca noua metoda de tarifare presupune scaderea semnificativa a tarifelor de interconectare, ceea ce va afecta veniturile operatorilor de telefonie. In plus, clientul european, si implicit cel roman, a fost obisnuit sa plateasca doar atunci cand efectueaza un apel, nu si in momentul in care primeste.

Facturi mai mici prin noul sistem

Nicolae Oaca mai spune ca daca tarifele de interconectare ar fi eliminate, ori cel putin apropiate de valoarea de 1,15 centi, atunci facturile pentru telefonul mobil vor scadea, in Romania, cu aproximativ 350 de milioane de euro.

Pe de alta parte, Dorin Odiatiu, director de vanzari la Orange, a declarat pentru ziarul "Adevarul" ca tariful de interconectare reprezinta contravaloarea costului suportat de un operator pentru a prelua un apel originat in alta retea pentru a-l livra clientului apelat.

"Atata vreme cat acest cost exista, cineva il va plati, sub o forma sau alta", considera Odiatiu. Acesta a mai declarat ca tarifele de interconectare in Romania sunt printre cele mai scazute din Europa.

"Operatorii romani platesc sume considerabil mai mari atunci cand termina apeluri in retelele altor operatori straini fata de sumele pe care le incaseaza atunci cand acestia termina apelurile in retelele romanesti", a mai spus Odiatiu.

Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania, considera ca in noul sistem de tarifare sugerat, decizia efectuarii comunicatiei depinde atat de apelant, cat si de cel apelat, acestia suportand fiecare costurile asociate convorbirii. "Exista riscul limitarii comunicatiilor intre utilizatori, datorita impartirii responsabilitatii privind plata convorbirii", mai spune Velicu.

Facturare dupa model american

Printre primele tari care au trecut la reglementari drastice in domeniu a fost Marea Britanie. OFCOM, organismul britanic de reglementare a industriei de telecomunicatii, a luat masuri prin care este limitata taxa pe care operatorii de telefonie mobila o pot cere altor companii rivale pentru tarifele de interconectare ale apelurilor.

OFCOM a anuntat ca prin aceasta decizie a fost realizata o reducere anuala a notelor de plata intre intre 590 si 738 de milioane de euro, iar de aceasta reducere vor beneficia, implicit, si clientii.

Romania are, in prezent, cel mai mic tarif de interconectare cu retelele mobile din Europa, iar ritmul actual de reducere va continua sa mentina acest decalaj. Modelul "Bill and Keep" este aplicat pe continentul nord-american si se bazeaza pe acordul bilateral intre operatori, care decid sa nu perceapa costuri pentru interconectare.

In acelasi timp, acesta prevede impartirea platii intre cel care suna si cel care este sunat. Avand in vedere gradul de utilizare a sistemului Pre-Payd, este foarte improbabil ca utilizatorii de telefoane mobile sa accepte acum aceasta modalitate de facturare.

De asemenea, posibilitatea ca acest lucru sa se intample va fi luata in calcul dupa implementarea retelelor IT in telefonia mobila, iar in aceasta situatie facturarea nu mai are sens sa se faca pe minut, ci pe volumul de date", a declarat presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.

In Romania, tariful de interconectare intre operatorii mobili este, in prezent, de 6,40 eurocenti, in timp ce, pentru retelele fixe este de 1 cent. Analistul Nicolae Oaca spune ca valoarea tarifarii ar trebui sa fie invers, pentru ca telefonia fixa necesita costuri suplimentare.

Ce reprezinta tariful de interconectare

Tariful de interconectare in vederea terminarii unui apel la puncte mobila reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie fixa sau mobila unui alt operator de retele de telefonie mobila, pentru transportul si terminarea apelurilor efectuate de propriii utilizatori catre reteaua acestuia din urma.

Acest cost se regaseste in tariful perceput de operatori utilizatorului final. Astfel, cu cat valoarea tarifului de interconectare este mai mare, cu atat pretul perceput utilizatorului final pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: