Marea Neagra este supraexploatata si risca un dezastru ecologic
Data publicarii: 24-06-2008 | MediuParlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni tarile riverane Marii Negre ca risca un dezastru ecologic si au cerut mobilizare generala pentru a-l preveni, transmite AFP.
"Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic" din cauza supraexploatarii resurselor, eutrofizarii (proces natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive - n.red.) si deversarii de substante toxice", avertizeaza autorii unui raport prezentat in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunita luni in sesiune la Strasbourg.
Potrivit documentului, industrializarea oraselor de coasta, activitatea porturilor si deversarea de substante toxice si radioactive in Marea Neagra au dus la o "poluare fara precedent".
Parlamentarii au adoptat un text care incurajeaza statele riverane - Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina - sa isi intensifice cooperarea.
In fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi.
Alte ape care se varsa in Marea Neagra - Nipru, Nistru, Don, Kuban si altele - deverseaza mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitrati si fosfor.
Congresul puterilor locale si regionale ale Consiliului Europei vrea sa instituie din septembrie o Euroregiune a Marii Negre, ceea ce ar trebui sa favorizeze dezvoltarea durabila a regiunii.
Uniunea Europeana dezvolta pe de alta parte initiativa Sinergia Marii Negre, care priveste intre altele proiecte de mediu, politica maritima si pescuit si care se bazeaza in special pe cooperarea transfrontaliera, aminteste APCE.
Cele sase state riverane Marii Negre au ratificat in 1992 o conventie pentru protejarea acesteia, care vizeaza un control mai eficient al resurselor sale. Autorii raportului subliniaza, insa, ca eforturile depuse sunt in continuare ineficiente.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului