Romanii iau credite pentru a plati intretinerea
Data publicarii: 24-06-2008 | Finante-BanciPlata utilitatilor si acoperirea datoriilor catre rude sau prieteni sunt doua dintre cele trei motive principale pentru care romanii decid sa ia un imprumut bancar, noteaza Cotidianul.
Doar 1,9% dintre romanii de peste 18 ani au contractat un credit ipotecar. Mai mult, aproximativ 58% dintre cei care detin un credit au luat banii pentru achizitionarea de bunuri precum aparate de aer conditionat, frigider sau masina de spalat, arata un studiu realizat de Grupul pentru Economie Aplicata (GEA) la comanda Asociatiei Societatilor Financiare (ALB). "Doar 28% dintre romani luasera un credit in ultimii sase ani si doar 1,9% aveau un imprumut ipotecar.
Printre principalele motive invocate de cei chestionati se numara si plata utilitatilor sau achitarea unor datorii", a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, entitatea care a realizat studiul in parteneriat cu IMAS.
Potrivit cercetarii, aproximativ 40% dintre romanii care au credit l-au luat pentru a achita utilitati sau alte datorii.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.237 de persoane din 100 de localitati, 48,4% barbati si 51,6% femei. In functie de varsta, 23% dintre intervievati aveau intre 18 si 29 de ani, 25% aveau pana in 44 de ani, 24,6% intre 45 si 59 de ani si 26,6% peste 60 de ani. Marja de eroare a studiului este de 2,8%. Asociatia Societatilor Financiare are 33 de membri si concentreaza 93% din piata de leasing, cu o cota semnificativa in cazul creditului de consum. Principalul sau obiect de activitate este reprezentarea membrilor in relatia cu institutiile romanesti sau internationale.
Imprumuturile au fost in proportie de 26% de valoare mica, sub 1.000 de lei, urmate cu 22% de cele intre 1.000 si 3.000 de lei. Pentru valori intre 3.000 si 6.000 de lei au optat 21,5% dintre cei care si-au luat credit, iar sume cuprinse intre 6.000 si 9.000 de lei au cerut 8,7% dintre cei intervievati. Doar 18,5% din respondenti au declarat ca au primit un imprumut de peste 9.000 de lei. Pe de alta parte, 67% dintre cei care au aplicat pentru un credit au primit suma solicitata, in timp ce 25% au beneficiat de o suma mai mica decat cea dorita. In ultimul an, 75% dintre cei care au solicitat finantari aveau un singur imprumut, si mai putin de 20% aveau mai multe imprumuturi concomitent.
Cresterea creditului neguvernamental a incetinit in aprilie, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 64,4%, valoarea imprumuturilor ajungand la 168,73 miliarde de lei, iar componenta in valuta a continuat sa se majoreze intr-un ritm mult mai accelerat decat cea in lei.
Invers fata de Europa
Ca pondere in totalul creditarii, imprumutul de nevoi personale reprezinta aproximativ 80%, in timp ce doar putin peste 20% din toate creditele contractate in Romania sunt de natura ipotecara/imobiliara. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca in celelalte tari din Uniunea Europeana imprumutul pentru locuinta domina portofoliile bancilor cu o pondere care, in anumite cazuri, ajunge si la 85%.
De altfel, Romania face nota discordanta in UE si in ceea ce priveste ponderea creditului in Produsul Intern Brut cu imprumuturi acordate de nici 40% din PIB. In tarile dezvoltate, ponderea imprumuturilor merge pana la 120-130% din PIB, in timp ce in tari precum Cehia, Polonia sau chiar Bulgaria aceasta valoare depaseste 60-70%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani