Depozitele reduc impozitul pe profit
Data publicarii: 23-06-2008 | AfaceriPentru a plati un impozit mai mic catre stat, agentii economici isi orienteaza veniturile spre depozitele bancare, noteaza Adevarul. Ca efect al majorarilor succesive ale dobanzii de politica monetara, dobanzile practicate de banci au crescut constant de la inceputul anului. Un avans semnificativ a fost inregistrat in luna aprilie a acestui an.
Astfel, dobanzile noi la depozitele la termen ale gospodariilor populatiei au crescut, in medie, cu 1,2 puncte procentuale, de la 8,17% la 9,37%.
Dobanzi mai atractive pentru companii
Majorarea a fost mai importanta pentru economiile persoanelor juridice, pentru care bancile au fost dispuse sa plateasca cu 1,32 puncte procentuale mai mult (in medie 10,17% in aprilie, fata de 8,85% in martie).
Dobanzile mai bune au actionat ca un stimul numai pentru populatie, ale carei depozite au crescut in acelasi interval de la 45,8 miliarde lei la 46,9 milioane lei.
In schimb, economiile societatilor nefinanciare in lei au evoluat in sens contrar. Astfel, in perioada martie-aprilie depozitele in lei ale acestora au scazut cu 1,9 miliarde lei, de la 38,5 miliarde lei la 36,5 miliarde lei. Si asta in ciuda dobanzilor mult mai bune pe care institutiile de credit au fost dispuse sa le plateasca.
Analizand evolutia depozitelor acestei categorii inca de la inceputul anului, putem constata ca in luna dinaintea incheierii anului fiscal (pe 31 martie), depozitele societatilor nefinanciare avansasera cu 1,6 miliarde lei (de la 36,9 miliarde lei la 38,5 miliarde lei).
Evolutia poate fi explicata printr-un mecanism la care apeleaza agentii economici an de an pentru reducerea bazei de impozitare.
"Artificii" de evitare a taxelor
Cat timp veniturile sunt directionate catre depozitele bancare, profitul brut scade si, implicit, si impozitul pe profit ce urmeaza sa fie platit statului. Iar dupa incheierea anului fiscal, banii sunt retrasi de la banca si utilizati pentru acoperirea nevoilor materiale curente.
"E posibil sa avem de-a face cu o utilizare a resurselor financiare ale agentilor economici in asa fel incat impozitarea sa fie optima din punctul lor de vedere. Este la limita legii, dar in limitele acesteia", este de parere Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Parvan a tinut sa precizeze faptul ca nu toti agentii economici isi permit sa apeleze la acest artificiu, multe societati nereusind sa isi acopere necesarul financiar si cu atat mai putin sa economiseasca la banca.
Avans important al economiilor in valuta
In timp ce economiile in lei ale societatilor au scazut in luna aprilie, depozitele in valuta au crescut semnificativ (de la 15,7 miliarde lei la 19, 3 miliarde lei). Avansul de 3,6 miliarde lei nu apare, insa, pe fondul evolutiei cursului valutar, intrucat in intervalul martie-aprilie leul a cunoscut o tendinta de apreciere fata de principalele valute.
Secretarul general AOAR sustine ca dobanzile mai mari pentru depozitele in valuta au atras, in mod firesc, capital speculativ. Ce-i drept, dobanzile la depozitele noi la termen ale societatilor nefinanciare, constituite in valuta, pe o perioada cuprinsa intre trei si sase luni au crescut semnificativ in luna aprilie.
Astfel, daca in luna martie bancile plateau o bonificatie de 2,45% pentru aceste depozite, procentul urcase la 5,19% la finele lui aprilie - adica mai mult decat dublu.
In plus, tot in luna aprilie, depozitele in euro ale societatilor nefinanciare, cu o scadenta mai mica de un an au crescut aproape de doua ori, de la 5,7 miliarde lei la 9,1 miliarde lei, in timp ce pe segmentul societatilor nemonetare si a institutiilor publice, avansul a fost minor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani