Piata sistemului medical romanesc se ridica la 8,2 miliarde USD

Data publicarii: Astazi, 21-06-2008 | Afaceri

Piata totala a sistemului medical din Romania se ridica la circa 8,2 miliarde USD, iar previziuniile pentru sistemul privat de servicii medicale, considerat in prezent nedezvoltat, sunt moderate, potrivit unui studiu Deloitte.

"Costurile serviciilor medicale din Produsul Intern Brut (PIB) in 2007 au fost de 5,1% (aproximativ 8,2 miliarde USD), ceea ce inseamna mai putin decat standardele Europei Centrale. In orice caz, se estimeaza ca valoarea acestui sector va creste la aproximativ 5,4% din PIB pana in 2012 - in continuare mult sub media Uniunii Europene (UE) de 9,4%. Pana in 2012, se estimeaza ca valoarea serviciilor sanitare per pacient sa creasca cu 85% fata de 2007. Ca urmare a incercarilor Romaniei de a-si alinia sistemul sanitar cu cel al Uniunii Europene veniturile disponibile (...) si consumul de medicamente vor creste", se arata in studiul Deloitte.

O alta caracteristica a sistemului  medical romanesc sunt, conform datelor Deloitte, platile informale. Pe de alta parte, studiul reflecta sistemul privat de servicii medicale din Romania ca fiind inca o piata mica, dar, potrivit Deloitte, Guvernul incurajaza dezvoltarea unor servicii medicale private in domeniul medicinei preventive si primare.

In ceea ce priveste Bulgaria, potrivit studiului Deloitte, piata serviciilor medicale se ridica la 4,9 miliarde USD. Previziunile pentru sistemul privat de sanatate sunt la fel ca in cazul nostru moderate, iar piata este alcatuita in mare parte din farmacii si clinici dentare. Deloitte se asteapta ca piata medicala din Bulgaria sa se dezvolte odata cu cresterea economica.

Referitor la Europa Centrala, schimbarile demografice si economice, imbatranirea populatiei si cresterea puterii de cumparare a consumatorului sunt factori care determina un interes crescut asupra sistemului de sanatate, potrivit Deloitte. Conform studiului, se observa o afluenta mare a pacientilor care trec din sistemul public la cel privat, ca urmare a contrastului dintre serviciile care lasa de dorit din sistemul public si cele excelente din sistemul privat. Avansul medicinei si consumatorii mai educati sunt alti factori care determina un numar mai mare de tratamente si de servicii specializate.

Chelutielile sistemului sanitar din Europa Centrala, ca procentaj din PIB, sunt mai mici cu o treime decat cel al UE-15, respectiv 6% versus 9,4% in 2006, ceea ce indica un potential mare de crestere pe termen mediu. Potrivit studiului Deloitte, cheia catre un viitor prosper al sistemului privat de sanatate in Europa Centrala este un parteneriat public-privat eficient, in care serviciile medicale private oferite sunt platite de la fondul public national de asigurari de sanatate.

UE-15 cuprinde Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Regatul Unit.

In Romania, serviciile grupului Deloitte sunt furnizate de catre Deloitte Audit, Deloitte Tax, Deloitte Consultanta si Reff & Asociatii, care formeaza impreuna Deloitte Romania si sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: