Bancile se bat pe clienti si pe banii lor
Data publicarii: 20-06-2008 | Finante-BanciLiderul pietei financiare romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), a dat, in urma cu zece zile, semnalul majorarii dobanzilor la depozite, in apropierea nivelului dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele, noteaza Romania Libera. Aproape toate institutiile bancare au intrat in competitia pentru banii romanilor si au creat produse noi de economisire, deoarece, spun analistii, finantarea din afara Romaniei a devenit prea scumpa.
"Aceste miscari de majorare a dobanzilor la depozite au aparut succesiv, in functie de nivelul de lichiditate a bancilor. Pe de alta parte, acea finantare de la bancile-mama, de care au beneficiat bancile locale, s-a diminuat in contextul international al crizei de lichiditate. In acest nou context, banii sunt mai rari, sunt mai scumpi pentru banci si, automat, devin mai scumpi pentru clientii acestora", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican.
Desi sustin ca se gandesc la clienti cand maresc dobanzile la depozite, initial bancile au scumpit creditele ca reactie la majorarea dobanzii-cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), de la 7% la 9,75%.
"Practic, a existat tentatia pentru unele banci de a profita de dobanzile ridicate la credite, in timp ce dobanzile la depozite au ramas pe loc. Ulterior, nevoia de finantare a crescut, iar bancile au fost impinse sa remunereze mai bine depozitele clientilor", a adaugat Craciun.
Totusi, sustine Daniel Daianu, indiferent care ar fi interesul financiar al institutiilor bancare, "majorarea dobanzilor la depozite nu este un lucru rau, deoarece trebuie incurajata economisirea". El avertizeaza ca bancile nu-si vor reduce profiturile de dragul economiilor clientilor, deci ar putea scumpi creditele.
"Ne pastea riscul ca, la nivelul din ultimele luni, sa avem dobanzi real negative (inferioare inflatiei), prin care se descuraja economisirea. Banii se duceau pe consum si puteam asista la euroizare. si asa creditul in valuta este peste cel in lei. Totusi, trebuie vazut daca aceste cresteri la depozite vor duce la o inasprire a conditiilor de creditare. In Romania bancile sunt obisnuite cu marje de profit destul de ridicate si, astfel, aceasta povara a dobanzilor pasive ar putea fi transferata pe partea de creditare prin ridicarea dobanzilor sau prin majorarea comisioanelor. Pe moment, aceasta miscare e o aliniere la nivelul dobanzilor de pe piata interbancara si o ajustare la noul context inflationist. In acest an profiturile bancilor nu se vor reduce, dar nu vor mai avea acelasi ritm ridicat de crestere", a explicat Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.
Raiffeisen Bank, a treia banca comerciala a pietei romanesti, a majorat ieri dobanzile la toate depozitele in lei pentru persoane fizice, cu o cota de maximum 3,3%. Semnalul de ridicare viguroasa a dobanzilor a fost dat, in doua reprize, de liderul pietei, Banca Comerciala Romana (BCR), care a majorat incepand cu 10 iunie dobanzile la depozitele in lei cu pana la 3,75%.
Piraeus Bank Romania da insa cele mai spectaculoase dobanzi ale momentului, de 17% la lei si de 10% la euro, acelor clienti care depun, intr-un "depozit crescator", cel putin suma de 7.500 lei (2.000 euro). Competitia pentru banii romanilor creeaza produse noi de economii. Israelienii de la Bank Leumi Romania nu se multumesc doar sa urce dobanzile la depozitele in lei pana 11,5%, ci platesc castigul in avans.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani