Ce venituri accepta bancile in creditare
Data publicarii: Astazi, 20-06-2008 | Finante-BanciPe langa salariu, institutiile bancare iau in calcul la acordarea imprumutului si alte surse suplimentare de venit, noteaza Adevarul. Pentru a permite populatiei sa imprumute o suma cat mai mare, bancile accepta clientilor si venituri sub forma de diurne, bonuri de masa sau dobanzi la depozite.
Multi dintre romani au, pe langa clasicul salariu, si alte surse de venit. In momentul in care beneficiarul decide sa contracteze un imprumut, doreste sa ii fie luate in calcul toate sursele de venit pentru a obtine o suma cat mai mare.
In acest sens, politica difera de la o banca la alta. Unele sunt mai permisive, altele nu. Totusi, majoritatea institutiilor de credit si-au largit, treptat, gama de venituri luate in calcul pentru suma maxima ce poate fi imprumutata. Mai exact, aproape orice venit care poate fi dovedit cu documente si are caracter de permanenta este inclus in venitul eligibil al clientului intr-o proportie cuprinsa intre 50 si 100%.
Mai multe venituri, un credit mai mare
Printre alte venituri eligibile puse la socoteala in acordarea imprumutului, se numara chiriile, dividendele, comisioanele din vanzari, venituri din drepturi de autor sau veniturile din strainatate. Nu sunt ignorate de banci nici bonusurile, sporurile, stimulentele obtinute de angajatii institutiilor de stat, indemnizatiile pentru cresterea copilului, tichetele de masa sau orele suplimentare.
Diurnele obtinute de salariati pentru deplasarea in tara sau in strainatate intra si acestea in categoria veniturilor eligibile si sunt acceptate numai in completarea celor de baza. Sunt insa banci, precum Alpha Bank sau Piraeus Bank, care iau in considerare doar diurnele primite de personalul diplomatic, de navigantii maritimi sau aerieni si de soferii de curse internationale sau chiar interne. Acestea intra in calculul venitului eligibil cu o pondere de 100%.
Si dobanzile la depozite pot constitui un venit in plus in accesarea unui imprumut. Numai ca majoritatea bancilor iau in calcul doar dobanzile obtinute la economiile constituite in propriile institutii. De exemplu, BRD, Credit Europe Bank si ATE Bank aplica o astfel de politica. Daca BRD accepta dobanzile intr-o proportie de doar 70%, la celelalte doua institutii de credit, ponderea se ridica la 100%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile