Ce venituri accepta bancile in creditare

Data publicarii: 20-06-2008 | Finante-Banci

Pe langa salariu, institutiile bancare iau in calcul la acordarea imprumutului si alte surse suplimentare de venit, noteaza Adevarul. Pentru a permite populatiei sa imprumute o suma cat mai mare, bancile accepta clientilor si venituri sub forma de diurne, bonuri de masa sau dobanzi la depozite.

Multi dintre romani au, pe langa clasicul salariu, si alte surse de venit. In momentul in care beneficiarul decide sa contracteze un imprumut, doreste sa ii fie luate in calcul toate sursele de venit pentru a obtine o suma cat mai mare.

In acest sens, politica difera de la o banca la alta. Unele sunt mai permisive, altele nu. Totusi, majoritatea institutiilor de credit si-au largit, treptat, gama de venituri luate in calcul pentru suma maxima ce poate fi imprumutata. Mai exact, aproape orice venit care poate fi dovedit cu documente si are caracter de permanenta este inclus in venitul eligibil al clientului intr-o proportie cuprinsa intre 50 si 100%.

Mai multe venituri, un credit mai mare

Printre alte venituri eligibile puse la socoteala in acordarea imprumutului, se numara chiriile, dividendele, comisioanele din vanzari, venituri din drepturi de autor sau veniturile din strainatate. Nu sunt ignorate de banci nici bonusurile, sporurile, stimulentele obtinute de angajatii institutiilor de stat, indemnizatiile pentru cresterea copilului, tichetele de masa sau orele suplimentare.

Diurnele obtinute de salariati pentru deplasarea in tara sau in strainatate intra si acestea in categoria veniturilor eligibile si sunt acceptate numai in completarea celor de baza. Sunt insa banci, precum Alpha Bank sau Piraeus Bank, care iau in considerare doar diurnele primite de personalul diplomatic, de navigantii maritimi sau aerieni si de soferii de curse internationale sau chiar interne. Acestea intra in calculul venitului eligibil cu o pondere de 100%.

Si dobanzile la depozite pot constitui un venit in plus in accesarea unui imprumut. Numai ca majoritatea bancilor iau in calcul doar dobanzile obtinute la economiile constituite in propriile institutii. De exemplu, BRD, Credit Europe Bank si ATE Bank aplica o astfel de politica. Daca BRD accepta dobanzile intr-o proportie de doar 70%, la celelalte doua institutii de credit, ponderea se ridica la 100%.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: