Romanii devin top manageri la 30 de ani
Data publicarii: Astazi, 20-06-2008 | HR/CariereTop managerii din companiile mari care activeaza pe piata locala au o medie de varsta care variaza intre 43 si 46 de ani, in timp ce inca de la 26 de ani poti ajunge intr-un post de middle management, mult mai devreme decat in Occident. In companiile de pe piata romaneasca, poti ocupa un post de head of legal la 31 de ani, mai repede decat ai putea ajunge director de vanzari, pozitie care poate fi ocupata la 40 de ani, potrivit studiului Total Remuneration Survey realizat de compania de consultanta Mercer, studiu care a vizat 100 de companii cu peste 700 de angajati.
"Intreaga industrie autohtona este intr-o dezvoltare accentuata, ceea ce determina si o dezvoltare mult mai rapida a specialistilor. Acest fenomen a avut loc, cu siguranta, si in tarile vest-europene, in momentul in care au trecut prin acelasiproces de dezvoltare, pana in momentul in care pietele au devenit stabile", a declarat Ioana Tot, senior consultant ConsulTeam.
Potrivit lui Peter Jansen, managing partner, Bucharest Consulting Group, in Romania, functiile de top sunt ocupate din ce in ce mai mult de persoane foarte tinere, o pozitie de top management poate fi ocupata chiar si de o persoana sub 30 de ani. In Occident, acest lucru este imposibil, numai intr-un caz de exceptie, cu o cariera excelenta, o persoana poate ocupa o astfel de pozitie la o varsta de 35 de ani, ceea ce este considerat un imens succes.
Directorii de achizitii sunt printre cei mai tineri top manageri din companiile care activeaza pe piata locala (cu o medie de varsta de 32 de ani), alte pozitii ocupate de oameni foarte tineri fiind directorii de marketing (intre 34 si 41 de ani) si cei de IT (intre 25 si 43 de ani). Varsta medie a directorilor de HR este de 35-41 de ani.
"In Romania, in special in zona de middle management, exista foarte multi tineri. Asta se intampla in special din doua motive: datorita cresterii economice care a prins societatea romaneasca descoperita, mai ales pe zona de middle management, iar pe de alta parte, este vorba de o schimbare naturala de generatie, datorata atat cresterii economice, cat si presiunii fortei de munca. In Romania, in ultimii zece ani au aparut industrii noi. Vorbim, de exemplu, despre pensiile private si, pe de alta parte, sunt industrii care s-au dezvoltat foarte mult: sistemul bancar, IT-ul", spune Sorin Mindrutescu, director general al Oracle Romania. Sefii companiilor participante la studiul Mercer au varste cuprinse intre 43 si 46 de ani si o vechime in functie de cinci ani.
In ceea ce priveste veniturile pentru aceste pozitii, potrivit studiului Mercer, managerii IT au un salariu de peste 3.000 de euro, un sales manager este platit in medie cu 4.000 de euro, iar un director de marketing castiga aproximativ 3.200 de euro.
Potrivit studiului Mercer, cu cat pozitia este mai sus in ierarhia companiei, cu atat ponderea salariului fix este mai mica - pentru pozitiile de top management, salariul de baza reprezinta 75,5%, bonusurile variabile, 12,2%, iar beneficiile, 8,9%.
"Avem manageri tineri pentru ca, in primul rand, suntem o economie de piata foarte tanara. Termenii de manager si management au intrat in Romania dupa anii '90. Cei care erau manageri in 1990 au devenit antreprenori. Astfel, s-a creat un gol lasat de ei, care trebuia umplut de oameni tineri", spune Bogdan Carcu, presedintele companiei Curiero.
Si middle managerii companiilor din Romania sunt mult mai tineri decat cei din Vest, domeniile in care se promoveaza cel mai devreme fiind HR, finante, IT si business development.
"Pentru pozitiile de middle management, unele intervale sunt destul de largi - mai ales in logistica si engineering. Explicatia este aceea ca in aceste domenii se intalnesc mai multe generatii de specialisti, datorita naturii activitatii. Este bine cunoscut faptul ca ramurile ingineriei au fost printre primele care au format specialisti de valoare", spune Ioana Tot. Potrivit acesteia, domeniul IT, fiind unul foarte complex, necesita o specializare de durata mai lunga, pozitiile de conducere de tipul project manageri sau team leaderi solicitand o perioada mai lunga de acumulare a experientei.
"In Romania, managerii ajung la varste mici in functii de top, ceea ce, in conditii de criza, poate duce la probleme, din cauza lipsei lor de experienta in luarea unor decizii complicate", explica Jansen.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile