Sefa Fondului Proprietatea, salariul la secret: 17.000 de euro

Data publicarii: 19-06-2008 | Economie

Daniela Lulache, singurul director al Fondului si nasa a ministrului Internelor, este acuzata de actionari ca primeste sume enorme, desi nu-si indeplineste obligatiile, noteaza Cotidianul. Lulache nu vrea in ruptul capului sa-si dezvaluie leafa.

Nivelul ridicat al salariilor pe care conducerea Fondului Proprietatea (FP) si le-a stabilit, fara consultarea actionarilor, trezeste nemultumirea acestora. Unii actionari ai FP sustin ca singurul membru numit al directoratului are venituri peste oricare alt manager de stat din Romania, fara a avea insa rezultate notabile. Daca va fi disponibilizata de catre viitorul manager de fond, care va fi ales probabil pana la finele anului, Daniela Lulache va primi cu titlul de despagubire sapte salarii lunare, afirma aceiasi actionari.

"Dupa informatiile pe care le am, salariul doamnei Lulache este de cel putin 15.000 de euro pe luna, dar se vehiculeaza si cifra de 17.000 de euro.

Suma este peste cea primita de seful Bancii Central-Europene, Jean-Claude Trichet, sau peste veniturile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Este mult pentru o persoana care conduce sapte oameni (12, potrivit informatiilor furnizate de Daniela Lulache - n.red.) si care nu are rezultate notabile si nu a dat actionarilor datele financiare definitive pentru anul 2007 si nici nu a prezentat proiectul de buget al FP pe anul 2008, dupa cum obliga legea.

Atat eu, cat si alti actionari suntem nemultumiti deoarece niciodata nu am fost consultati asupra nivelului salariilor cuvenite membrilor directoratului", spune Georgios Kosivakis, actionar al FP. O alta nemultumire a actionarului FP este faptul ca directoratul are un singur membru, anume pe Daniela Lulache, fata de numarul minim de directori, stabilit prin lege la trei si care ar asigura transparenta directoratului.

Conducerea FP are o pozitie contradictorie. Pe de-o parte, ea sustine ca nu a primit niciodata o solicitare de clarificare de la actionari referitoare la nivelul veniturilor Danielei Lulache, dar in acelasi timp spune ca, oricum, daca ar primi-o, nu ar raspunde acesteia. "Sunt surprinsa ca eventualii actionari nemultumiti au ales calea presei pentru a-si exprima nemultumirile si nu ne-au adresat nici o solicitare noua", a declarat ieri aceasta. Insa, chiar daca ar fi facut-o, nu ar fi aflat nimic.

"Daca un actionar are nevoie de o informatie financiara, el poate adresa o solicitare oficiala Fondului Proprietatea. Daca nu se gaseste in situatiile financiare publicate, o poate primi. (...) Aceasta regula nu se aplica informatiilor privind salariile sau detaliile de plati din contractele individuale. Actionarii nu pot primi detalii despre platile individuale, remuneratii sau bonusuri", spune Giovanni Ravasio, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.

Acesta adauga ca informatiile privind plati, salarii sau bonusuri se afla sub incidenta clauzei de confidentialitate si nu pot fi facute publice decat cu acordul partilor contractante. Acord pe care Daniela Lulache nu si-l da. "Singurele date sunt cele oferite de catre Consiliul de Supraveghere, eu nu pot da nici o informatie fara acordul lor. Vi se va spune dumneavoastra vreodata care este salariul conducerii unei SIF, banci sau la Petrom, spre exemplu?", spune Lulache atunci cand e intrebata daca afirmatiile actionarilor sunt adevarate. Potrivit acesteia, salariul sau este stabilit de Consiliul de Supraveghere, iar Adunarea Generala a Actionarilor aproba bugetul de venituri si cheltuieli al societatii, deci inclusiv salariul membrilor directoratului.

Prevederile legale referitoare la drepturile si obligatiile actionarilor in privinta veniturilor directoratului unei societati comerciale sunt vagi. In Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale se prevede ca remuneratia membrilor Consiliului de Administratie, respectiv a membrilor Consiliului de Supraveghere se fixeaza de catre Adunarea Generala a Actionarilor daca nu a fost stabilita prin actul constitutiv. In Legea nr. 441/2006 (care introduce principiile guvernarii corporatiste a unei societati comerciale si care modifica prevederile legale din 1990) se arata ca "remuneratia directorilor, in sistemul unitar, ori a membrilor directoratului, in sistemul dualist, este stabilita de catre Consiliul de Administratie, respectiv de catre Consiliul de Supraveghere".

Aceasta lege prevede ca "actul constitutiv sau Adunarea Generala a Actionarilor fixeaza limitele generale ale tuturor remuneratiilor acordate in acest fel". Legea nu precizeaza daca natura generala a remuneratiilor se refera la intregul capitol de cheltuieli cu salariile sau la un nivel general al salariilor, in care trebuie sa se incadreze fiecare membru al directoratului. Prin Legea nr. 441/2006 si prin modificarea actului constitutiv al FP s-a prevazut ca functia de control a FP este exercitata de un Consiliu de Supraveghere, iar cea executiva de un directorat sau un consiliu director.

ANI: Lulache e obligata sa-si faca public salariul

Adrian Dumitru, directorul Directiei Juridice a Agentiei Nationale de Integritate, a declarat ca directorii Fondului Proprietatea sunt obligati sa depuna declaratie de avere si de interese, "potrivit art. 39 alin.(1) punctul 32 din Legea nr. 144/2007". De asemenea, potrivit ANI, sunt obligati sa depuna declaratie de avere si de interese inclusiv membrii Consiliului de Supraveghere al Fondului.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: