Cardurile de credit - bani rapizi la costuri piperate

Data publicarii: 19-06-2008 | Finante-Banci

Romanii sunt tot mai atrasi de cardurile de credit. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, dintre tipurile de credite acordate populatiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea mai importanta crestere in primul trimestru din 2008, noteaza Curentul. De asemenea, tot mai multi romani folosesc cardul la cumparaturi. Anul trecut, numarul tranzactiilor derulate la comercianti a crescut cu 67%, iar numarul mediu de tranzactii pe card la comercianti, cu 39,4%.

Pe langa faptul ca se obtine mai usor decat un credit de nevoi personale, cardul de credit ii ofera posesorului si avantajul de a-si procura banii doriti, la orice ora din zi sau din noapte. Desi bancile se intrec in plafoane de indatorare, perioade de gratie si alte facilitati, cei care vor un card de credit trebuie sa tina seama si de costuri. Toate serviciile se platesc si cu cat sunt mai multe facilitatile oferite, cu atat sunt mai mari taxele si comisioanele percepute de banca.

Dincolo de dezavantajul unei dobanzi anuale mai mari decat in cazul creditelor obisnuite, cei care vor sa isi faca un card de credit trebuie sa stie ca vor avea de platit taxe de emitere, taxe de administrare, de interogare sold, de extras de cont, de depasire a limitei de credit acordate sau de initiere nejustificata de refuz la plata. In plus, pentru eliberarea de numerar se percepe un comision fix din valoarea sumei extrase, cuprins intre 0,2 si 2%, iar operatiunile facute peste hotare se taxeaza mult mai scump decat cele efectuate in tara.

Asa cum era de asteptat, orice neglijenta se plateste iar clientii sunt taxati pentru blocarea cardului pierdut/furat, regenerare PIN sau inlocuire card.

Unicredit Tiriac, fruntasi la taxe

Intr-un top al celor mai scumpe carduri de credit, pe locul 1 la taxe si comisioane (atat ca numar, cat si ca valoare) se afla Unicredit Tiriac. Astfel, potrivit finzoom.ro, banca percepe nu mai putin de 18 taxe si comisioane: taxa emitere card principal valuta 50 lei, taxa emitere card suplimentar 25 lei, taxa anuala de administrare (principal) 50 lei, taxa anuala de administrare suplimentar 25 lei, taxa extras de cont 2,9 lei, taxa regenerare PIN 10 lei, taxa blocare card pierdut/furat 5 euro (18,33 lei), taxa inlocuire card 18 lei, refuz de plata nejustificat national 7 lei, refuz de plata nejustificat international 18 lei. Comisionul per tranzactie la comerciant international este 1% iar dobanda penalizatoare pentru nerambursarea la termen a sumei minime, 60%. Comisioanele pentru eliberare numerar sunt de 2,5% + 7 lei la ghiseul bancii emitente si 1% la ATM-ul propriu, 2% la ghiseul sau ATM-ul altei banci.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: