Ioana Maria Vlas primeste 10 ani de inchisoare in cazul FNI
Data publicarii: 18-06-2008 | DiverseCurtea de Apel Bucuresti a condamnat-o, miercuri, pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de inchisoare, decizie care o inlocuieste pe cea data de Tribunal in 2007, prin care fostul administrator al SOV Invest a primit 13 ani de detentie in cazul FNI, insa nici aceasta decizie nu este definitiva.
Prin sentinta de miercuri, Curtea de Apel Bucuresti l-a gratiat pe Gavril Batran si a luat act de prescriptia faptelor de fals ale inculpatilor.
Hotararea poate fi atacata cu recurs.
Ultima sedinta de judecata din dosarul FNI a avut loc pe 15 mai, cand avocatii si reprezentantul Parchetului si-au expus motivele de apel timp de 13 ore.
Avocatul Ioanei Maria Vlas a sustinut, atunci, in fata magistratilor Curtii de Apel ca Sorin Ovidiu Vantu ar fi constrans-o "moral" pe clienta ei sa savarseasca infractiunile de care este acuzata, potrivit declaratiilor unor martori, aflate la dosar, si a cerut achitarea acesteia sau reducerea pedepsei.
"Ioana Maria Vlas a avut vointa libera sau a fost constransa?", s-a intrebat retoric avocatul lui Vlas, Elena Paunescu, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti (CAB). Aceasta a pledat pentru achitarea clientei sale in dosarul FNI sau pentru reducerea pedepsei, astfel incat maximul pedeapsei sa nu depaseasca perioada de detentie deja executata, adica aproximativ patru ani.
Tot la termenul din 15 mai, avocatii tuturor inculpatilor au cerut magistratilor sa desfiinteze sentinta Tribunalului Bucuresti, data in data de 20 martie 2007, potrivit careia acestia au primit pedepse de pana la 15 ani de inchisoare. Aparatorii au cerut achitarea clientilor.
La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a afirmat ca unele infractiuni din dosar s-au prescris. Acestea ar fi falsul intelectual si falsul in inscrisuri sub semnatura privata, care ar fi fost savarsite de catre sapte inclupati, printre care si Vlas. Procurorul a semnalat faptul ca termenul de sapte ani si sase luni (n.r. - termenul de prescriptie) s-a implinit inainte de declararea apelului in acest dosar, adica in octombrie 2007. Reprezentantul parchetului a mai cerut instantei sa mentina pedepsele date de Tribunalul Bucuresti.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, la termenul de pe 15 mai, sa renunte la audierea lui Sorin Ovidiu Vantu, insa au dispus amendarea acestuia, pentru a doua oara, cu 5.000 de lei, pentru ca nu s-a prezentat in instanta, desi fusese citat cu mandat de aducere. Magistratii au constatat ca au fost epuizate toate mijloacele procedurale de aducere a martorilor, implicit a lui Sorin Ovidiu Vantu, si au decis sa ataseze la dosar declaratia acestuia data in faza de urmarire penala.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus, pe data de 21 aprilie, citarea lui Sorin Ovidiu Vantu, in procesul FNI, cu mandat de aducere, in vederea audierii ca martor, dupa ce au ajuns la concluzia ca nu s-a intors dovada citarii omului de afaceri pentru termenul din 21 aprilie.
Termenul din 21 aprilie a fost primul la care Ioana Maria Vlas s-a prezentat in fata instantei in stare de libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis, in data de 7 aprilie, ca ea poate fi judecata in stare de libertate in dosarul FNA si i-a inlocuit arestul preventiv cu interdictia de a parasi tara.
La termenul din 7 aprilie al procesului FNI, instanta a constatat ca citarea cu mandat de aducere, pentru Vantu, s-a indeplinit la fiecare termen, dar ca acesta nu s-a prezentat si, in consecinta, a dispus sanctionarea omului de afaceri cu amenda judiciara in cuantum maximum de 5.000 RON.
Magistratii au mai dispus amendarea, cu 1.000 RON, a organelor judiciare care nu au indeplinit mandatul de aducere cu alt martor citat in procesul FNI.
La termenul din 17 martie, Sorin Ovidiu Vantu a trimis la registrul de valori al instantei acte medicale care sa justifice imposibilitatea de a se prezenta la proces, mentionand ca informatiile sunt confidentiale. Magistratii au apreciat ca nu pot pune in discutia partilor motivele de neprezentare invocate de Sorin Ovidiu Vantu, dar au dispus din nou citarea lui cu mandat de aducere, la adresa din comuna Corbeanca.
Curtea de Apel Bucuresti a admis, la un termen anterior, audierea, in calitate de martor, a lui Sorin Ovidiu Vantu si a respins cererile de audiere a lui Decebal Traian Remes si Mugur Isarescu, formulate in data de 4 februarie de Ioana Maria Vlas si sustinute de avocatii tuturor partilor.
Curtea de Apel Bucuresti a mai respins efectuarea expertizei semnaturilor pe ordinele de plata emise in perioada in care Ioana Maria Vlas era plecata in strainatate, precum si solicitarea de relatii de la AVAS si SRI, cereri formulate tot in data de 4 februarie 2008.
Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, Nicolae Popa - 15 ani inschisoare, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Batran, fost membru al Consiliului de Administratie al societatii - cinci ani, Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietie si intermediere financiara din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare conditionata, Gheorghe Negura - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de incredere al FNI.
De asemenea, s-a incetat procesul in cazul lui Camenco Petrovici, fostul presedinte decedat al CEC, dar instanta i-a obligat pe mostenitorii sai la plata a 16.606.610 lei catre AVAS.
Toti inculpatii, plus partile responsabile civilmente, au fost obligati la plata de despagubiri catre 140.104 de parti civile din care 138.380 de parti civile din Bucuresti, 1.396 parti civile constituite la Braila si 328 parti civile de la Cugir.
Dupa aflarea sentintei din 20 martie, Stefan Ionita, presedintele Asociatiei Investitorilor FNI si FNA, a declarat pentru agentia NewsIn: "Este o decizie unitara, pentru toti. Vor fi date despagubiri indexate pana in momentul cand se vor deconta aceste sume".
Reamintim ca in 13 octombrie 2005, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa, la cate 20 de ani de inchisoare.
Pe latura penala, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost condamnata la mai multe pedepse cu inchisoarea, cea mai mare, de 20 de ani, fiindu-i aplicata pentru inselaciune. Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de detentie pentru inselaciune si la doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani