2,55% din banii Pilonului II de pensii s-au dus pe comisioane
Data publicarii: 18-06-2008 | Finante-BanciAverea fondurilor administrate privat (Pilonul II), dupa patru saptamani, este de 86.368.180 lei, cu 2,07% mai mica decat totalul banilor virati de angajatori catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS), fiind erodata de doua comisioane in valoare totala de 2,55%, noteaza Romania Libera. Acesti bani intra direct in conturile companiilor de gestionare a fondurilor de pensii, potrivit legii. Totusi, din suma intrata in pusculitele fondurilor, administratorii au reusit pe ansamblu o apreciere usoara a banilor clientilor, cu 0,44%.
Pe 20 mai, CNPAS avea in conturi o suma de 88.190.879 milioane lei, aferenta Pilonului II, pe care i-a transferat administratorilor fondurilor de pensii. In gestionarea administratorilor de pensii au intrat doar 86 milioane lei, intrucat un comision de 2,5% s-a oprit automat de catre fiecare administrator in parte, conform prospectelor de acestora. "Acest comision de 2,5% se aplica la fiecare virament lunar dinspre CNPAS, urmand ca el sa se compenseze din randamentele ulterioare", a explicat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii. Al doilea comision este unul de administrare, de 0,05%, si se aplica lunar la valoarea totala a activelor fondului.
Dupa a patra raportare, cinci fonduri de pe Pilonul II au afisat scaderi ale unitatii de fond, fata de valoarea initiala de 10 lei. Cea mai mare scadere a raportat-o KD Fond de Pensii, cu 1,01%, urmat de BRD, cu 0,85%, si de Bancpost, cu 0,73%. Scaderi au mai afisat Prima Pensie si Allianz, cu 0,08%, respectiv cu 0,07%. "Dupa patru raportari, observam o segmentare a fondurilor dupa marimea expunerii acestora pe Bursa. Au fost fonduri care au ales sa plaseze sume mai mari pe Bursa, iar evolutia volatila a acestora a fost corelata cu evolutia Bursei, dar au fost si fonduri care au preferat o crestere usoara si treptata, investind mai putin in piata de capital. Cele care au afisat scaderi au avut pe de-o parte o expunere mai mare pe Bursa, in cazul fondurilor mari, iar pe de alta parte sunt afectate de ponderea pe care o au cheltuielile fixe in totalul banilor gestionati, in cazul fondurilor mici", a adaugat Radu Craciun.
Cea mai mare crestere, de 0,9%, a afisat-o ING, care administreaza si cele mai mari sume. Urmatoarele performante au fost obtinute de BT Aegon - 0,79%, Generali - 0,42% si de Interamerican - 0,35%.
Pe 20 iunie, administratorii fondurilor de pensii vor primi o noua transa de bani, aferenta lunii aprilie, care ar putea creste usor fata de luna anterioara, deoarece in unele din conturile goale s-au virat deja sumele necesare. In prima luna au fost 961.355 conturi goale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile