Angajatul-actionar este deocamdata o raritate pe piata muncii din Romania
Data publicarii: 18-06-2008 | HR/CariereIn timp ce in Franta salariatii de rand detin 80% din actiunile acordate ca bonus, la noi acest beneficiu este doar apanajul managerilor, noteaza Adevarul. Acordarea de actiuni reprezinta una dintre principalele metode folosite de companiile multinationale pentru a-si rasplati angajatii care au obtinut in timp rezultate bune.
La nivel european, tarile cu traditie in domeniu sunt Marea Britanie si Franta, unde 65% si respectiv 70% din companiile prezente au acordat actiuni angajatilor.
Mai mult decat atat, grija de a lansa proiecte pentru implicarea angajatilor in actionariat este evidenta in aceste doua tari. La nivelul anului 2006/2007, 34% din firmele prezente in Franta si 42% din cele din Marea Britanie au lansat oferte in acest sens.
La nivel european, Romania se afla pe penultimul loc din punctul de vedere al participarii angajatilor la capitalul unei companii, cu un procent de 0,2%. Spre comparatie, in Franta angajatii detin 4,03% din capitalul companiilor existente.
Oana Botolan, country manager al companiei de recrutare Consulteam, spune ca actiunile fac parte din pachetul de beneficii pe termen lung, pachet pe care companiile il ofera in mod special nivelului de management.
"Astfel, din totalul companiilor participante la Studiul Salarial Mercer 2007, doar 26% ofera astfel de beneficii. In tari precum Polonia, Ungaria sau Turcia, acest procent este mai ridicat", a precizat Botolan. Situatia din tara noastra este caracteristica pentru majoritatea noilor state membre ale Uniunii Europene, media fiind de 1,6%, in comparatie cu 2,35% media inregistrata la nivelul tarilor europene.
Potrivit unui studiu realizat de European Federation of Employee Share Ownership (EFESO), participarea foarte redusa a angajatilor la capitalul unei companii se explica si prin numarul redus de multinationale prezente pe aceste piete.
Noile state membre au avut o perioada in care aceasta pondere a inceput sa capete o tot mai mare cota pe vremea privatizarilor, insa, odata finalizat acest proces, si numarul angajatilor actionari a devenit tot mai redus. Exista insa tari precum Cipru si Malta unde situatia nu sta atat de rau ca in Slovacia, Romania, Bulgaria, Cehia sau Lituania.
In Slovenia si Ungaria, angajatii care au devenit actionari pe vremea privatizarilor rezista inca in actionariatul companiilor respective. Noile state membre au o dinamica proasta si atunci cand vine vorba de noi companii care lanseaza planuri de acest gen.
Daca la nivel european, in anul 2006-2007, 29% din firme au lansat actiuni pentru angajati, in tarile nou intrate in Uniunea Europeana acest procent abia daca ajunge la 7%. Danemarca se afla pe primul loc din acest punct de vedere, cu un procent de peste 40%.
Managerii au prioritate
Romania ocupa o pozitie singulara si din punctul de vedere al angajatilor care au acces la actiuni. Daca in Franta 80% din actiunile detinute in cadrul companiilor sunt in mana angajatilor de rand, la noi acest beneficiu este doar al celor cu pozitie executiva. Madalina Didea, managing partner al companiei de consultanta si recrutare Hart Human Resources, spune ca aceste facilitati sunt acordate "in general celor care ocupa functiile de top-management sau pozitiile de senioritate".
In ceea ce priveste ordinea celor care sunt pe lista beneficiarilor acestei forme de recompensare, managerii generali au prioritate. "Categoriile de angajati eligibile pentru a primi beneficii pe termen lung sunt: general manager/head of organization - 100%, top-management (prima linie de manageri) - 95%, a doua linie de manageri - 72%. In proportii mult mai mici primesc si alti angajati, in functie de puterea financiara a companiei", spune Oana Botolan, country manager Consulteam.
Potrivit acesteia, aceasta forma de remunerare este motivanta in masura in care actiunile companiilor sunt un instrument de fidelizare a angajatilor pe termen lung, putand fi exercitate in termen de 3 - 5 ani si reprezentand o valoare considerabila.
Partener in firma dupa cativa ani
In ceea ce priveste dezvoltarea pe scara larga a acestui instrument, specialistii in resurse umane sunt pesimisti. "Sunt companii in care exista acest obicei de a deveni partener dupa parcurgerea unui anumit numar de ani in companie si castigarea unui grad de senioritate, care se coreleaza si cu nivelul de performante.
Alte companii ofera posibilitatea angajatilor sa cumpere actiuni la preturi preferentiale, actiune vazuta tot ca modalitate de motivare si fidelizare a angajatilor", a precizat Didea. Atunci cand aceste pachete le sunt oferite angajatilor, de cele mai multe ori sunt procente mici.
Nu exista insa o regula stricta in acest sens. In cazul acordarii posbilitatii de a achizitiona parti din actiunile companiei, procentele cumparate depind si de pretul actiunilor, si de puterea financiara a angajatului.
In ceea ce priveste domeniile de activitate ale companiilor locale care practica aceasta forma de bonusare a angajatilor merituosi, nu se poate spune ca acest fenomen este caracteristic unui anumit domeniu.
"In companiile de consultanta, exista posibilitatea de a deveni partener daca indeplinesti anumite criterii de senioritate si performanta. Insa sunt si alte companii din alte domenii, precum cel medical, al serviciilor, imobiliare sau banci, care ofera angajatilor posibilitatea de a cumpara actiuni", spune Didea.
Opt milioane de angajati vor deveni actionari
Implicarea angajatilor in actionariatul companiilor este modalitatea cea mai recenta de bonusare a angajatilor merituosi care se dezvolta in ritm alert in majoritatea tarilor europene.
Potrivit studiului European Federation of Employee Share Ownership, avand in vedere ultimele evolutii, este de asteptat ca numarul angajatilor actionari sa se dubleze in urmatorii 5 - 10 ani. Astfel, numarul celor care detin participatii la firmele in care lucreaza ar urma sa creasca de la 8,2 milioane de angajati in prezent la 16 milioane.
In plus, capitalizarea detinuta de angajati ar urma sa ajunga la 4-4,5%, de la 2,35%, cat este in prezent. In multe tari europene, nu exista cadrul legislativ care sa reglementeze aceasta forma de rasplatire financiara a angajatilor.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile