Unul din 300 de site-uri romanesti este infectat cu malware
Data publicarii: 17-06-2008 | IT&CUnul din 300 de site-uri romanesti este infectat cu malware, Romania fiind pe locul 5 in lume, dupa gradul de infectare al site-urilor web, a precizat, marti, directorul cercetare - dezvoltare al Kaspersky Lab Romania, Costin Raiu, in cadrul conferintei "Cyberthreats 2008".
Directorul cercetare - dezvoltare Kaspersky Lab Romania a tinut sa precizeze ca pe primele trei locuri in Romania, in domeniul amenintarilor, se afla troienii, amenintarile din interior si outsourcing-ul catre firmele de securitate IT.
Raiu a tinut sa adauge ca atacuri informatice de proportii in Romania nu se vor intampla prea curand, estimand ca vor mai trece cativa ani de zile pana sa devenim tinte prioritare pentru hackerii de profil. De asemenea, el a adaugat ca tentativele de phishing care au avut loc pana acum la bancile romanesti sunt unele din rezultatele intrarii in Uniunea Europeana si al interactiunii in diferite domenii, cu tarile partenere.
Un studiu Google facut in 2007 a evidentiat, la nivel global, ca din 4,5 milioane de pagini internet, 450.000 contineau scripturi pentru instalarea de malware, in special troieni si spyware, pe PC-uri vulnerabile. In plus, alte 700.000 de pagini au fost considerate suspecte fara a se stabili cu certitudine acest lucru, dat fiind ca Google a verificat paginile respective dintr-o singura trecere.
Studiul "The Ghost in the Browser" trateaza problema contaminarii "in trecere" pe site-urile compromise, metoda care in prezent eclipseaza mesajele e-mail infectate in privinta raspandirii de malware. Pe langa site-urile web administrate de hackeri, aplicatiile malware pot fi injectate in site-uri legitime printr-o variatate de metode. Astfel, serverele web pot fi compromise pentru a implanta malware sau aplicatiile nocive pot fi inserate in diverse programe ale unor producatori software, promovate apoi pe site-uri legitime.
Termenul "troian" desemneaza un program aparent nevinovat dar care are, de fapt, posibilitati de utilizare ascunse si posibil rau-voitoare. Un troian este un program sau o bucata de cod programata sa execute operatii neautorizate si cel mai adesea cu efecte distrugatoare pentru calculatorul infestat. Principala diferenta intre un virus si un troian este aceea ca un troian nu are capacitatea de a se replica.
Troienii se pot ascunde sub orice forma: programe, jocuri, screensavere, update-uri de programe si chiar programe anti-troian. Cea mai comuna modalitate de a patrunde intr-un calculator este descarcarea unui fisier infectat de pe Internet, posibilitatile sunt nenumarate atat timp cat o persoana rau-voitoare are drept de administrator la calculatorul cu pricina.
Infiintata in 1997, compania Kaspersky Lab este un furnizor international de software de securitate a informatiilor. Cu sediul central la Moscova, Rusia, Kaspersky Lab are reprezentante regionale in Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Polonia, Japonia, China, Coreea, Italia, Romania si SUA. Compania se extinde si mai mult prin reteaua sa globala de parteneri, cuprinzand peste 500 de companii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile