Banca iti gireaza afacerea
Data publicarii: 17-06-2008 | Finante-BanciIn derularea activitatii sale, orice firma poate conta pe girul institutiilor bancare, prin intermediul scrisorilor de garantie, noteaza Adevarul. In baza unui depozit sau a altor garantii, bancile accepta sa devina garantul clientiilor sai. Tot mai multi romani au inceput sa inteleaga utilitatea acestui produs.
De regula, bancile sunt cele care solicita clientilor lor garantii, atunci cand acorda imprumuturi. Exista insa si situatii in care institutiile de credit sunt cele care ofera firmelor si populatiei garantia lor, prin acordarea de scrisori de garantie bancara (SGB).
Un astfel de produs reprezinta un inscris prin care o banca, denumita garant, se angajeaza la plata unei anumite sume de bani, in favoarea unei persoane fizice sau juridice, denumita beneficiar, in cazul in care solicitantul scrisorii nu-si va respecta obligatiile sale contractuale.
Banca ofera clientelei scrisori de garantie bancara care au ca obiect garantarea platii unor aprovizionari destinate activitatii curente, participarea la licitatii, buna executare, restituirea avansurilor acordate sau plata taxelor vamale.
De asemenea, se poate garanta transportul marfurilor aflate in tranzit, rambursarea unor credite acordate de alte institutii de credit si orice alt angajament comercial. La fel ca imprumuturile bancare, SGB se acorda pe baza unor garantii.
Produsul poate fi obtinut foarte usor daca este garantat cu un depozit colateral. Daca solicitantul nu dispune, insa, de un depozit, poate solicita scrisori de garantie pe baza altor tipuri de garantii, cum ar fi ipotecile, gajurile sau garantii ale Fondurilor de Garantare.
In acest caz, este necesara o analiza mai amanuntita a solicitantului, indeosebi in ceea ce priveste capacitatea de plata a acestuia, si ca urmare si documentatia solicitata este mai complexa. Spre deosebire de creditele bancare, a caror destinatie o reprezinta finantarea activitatii curente sau a investitiilor clientilor, SGB nu reprezinta un instrument de plata efectiv.
Mai ieftin decat un credit
O comparatie intre credite si scrisorile de garantie bancara arata ca un avantaj pentru clientul care solicita o SGB ar fi costurile mai reduse. De exemplu, Romanian International Bank (RIB) percepe pentru eliberarea unei SGB in lei, garantata cu depozit colateral, doar un comision de emitere de 0,15%/trimestru, de minimum 50 lei/an.
In plus, pentru depozitul colateral, clientul primeste dobanda ca pentru un depozit obisnuit. Un dezavantaj pentru clientul care beneficiaza de o SGB ar putea aparea insa in cazul in care banca este nevoita sa execute angajamentul asumat prin scrisoare.
In aceasta situatie, suma platita de banca se transforma in credit pentru solicitantul SGB, acesta fiind nevoit sa plateasca o dobanda majorata si sa suporte toate celelalte costuri aferente unui imprumut.
Solicitari in crestere
Dezvoltarea relatiilor comerciale si financiare a impus o dezvoltare pe masura a industriei garantiilor bancare. "Este imposibil sa participi la o licitatie, sa obtii un avans substantial sau restituirea unei retineri contractuale, sa inchei un contract fara a prezenta o scrisoare de garantie bancara", explica reprezentantii BCR.
In plus, acestia sunt de parere ca tot mai multi clienti sunt constienti de utilitatea si beneficiile reale pe care le pot aduce un astfel de produs. Astfel, numarul si valoarea scrisorilor de garantie bancara au crescut de la an la an.
De exemplu, BCR, cea mai mare banca din sistemul romanesc, a emis in 2007 aproximativ 10.000 de garantii bancare, in afara celor aflate in derulare. In primele cinci luni ale acestui an, OTP Bank Romania a acordat clientelei sale peste 550 de scrisori de garantie bancara.
CNVM nu accepta SGB la Fondul de Compensare
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) refuza, insa, sa accepte brokerilor scrisorile de garantie bancara ca o parte a contributiilor la Fondul de Compensare a Investitorilor. CNVM argumenteaza decizia prin faptul ca riscurile aferente emiterii si utilizarii scrisorilor de garantie nu pot fi cuantificate cu precizie.
Comisia recunoaste si accepta in prezent SGB pentru decontarea tranzactiilor de catre Depozitarul Central si pentru garantarea ofertelor publice de cumparare.
"Pare surprinzator ca o institutie precum CNVM, care a autorizat 15 banci de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare pe piata romaneasca de capital, nu are incredere in scrisorile de garantie emise de acestea si le considera riscante", spun brokerii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului