Operatorii GSM ar putea introduce tarifarea apelurilor primite
Data publicarii: 17-06-2008 | IT&CNu este exclus ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa fim facturati pentru fiecare apel primit pe telefonul mobil dintr-o alta retea. Comisia Europeana este gata sa permita operatorilor GSM sa aplice aceasta masura deja existenta in Statele Unite si in cateva tari asiatice.
In prezent, europenii platesc apelurile primite doar atunci cand se afla intr-o alta tara. Aceasta norma, cunoscuta sub numele de roaming, s-ar putea schimba, afirma comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, care precizeaza ca piata s-a dezvoltat si regulile ei pot fi schimbate. Mai mult, spune oficialul european, orice decizie in acest sens depinde de operatorii de servicii GSM. Daca acestia vor considera ca facturarea apelurilor primite ii poate interesa pe clienti si ii pot convinge pe consumatori ca e in avantajul lor, Comisia Europeana nu se va opune, si nici nu va constrange in vreun fel operatorii sa introduca o asemenea regula.
Tarifarea apelurilor primite poarta, peste ocean, numele de "bill and keep", adica "taxeaza si pastreaza" si vizeaza apelurile efectuate intre retele GSM diferite. Prin acest sistem, in loc sa-si factureze clientul, operatorul clientului sunat ii va cere operatorului celui care suna sa-i plateasca taxa pentru folosirea retelei GSM. Mai simplu, daca un client al retelei X suna un abonat al retelei Y, primul va plati cat plateste pentru un apel in retea, iar diferenta va fi facturata de operatorul Y clientului sau.
Comisia Europeana doreste sa lanseze o dezbatere publica pe aceasta tema, cu scopul eliminarii, intr-un final, a uriaselor diferente de preturi la serviciile de telecomunicatii din statele UE.
In prezent, si Bruxelles-ul, si marii operatori de pe continent sunt sceptici ca europenii vor primi cu bratele deschise o astfel de initiativa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile