Pensia facultativa, la pachet cu salariul
Data publicarii: 16-06-2008 | Finante-BanciTinerii intre 30 si 44 de ani formeaza majoritatea clientilor de pe Pilonul III, iar contributiile sunt in cea mai mare parte platite de angajatori, noteaza Evenimentul Zilei. Cele mai multe pensii facultative sunt platite de angajatori pentru salariatii lor. Un procent de 48% din contributii sunt achitate numai de firmele angajatoare, in timp ce la alte 14% dintre contracte contribuie atat angajatorii, cat si beneficiarii pensiilor private.
Pensiile facultative beneficiaza de deductibilitati fiscale in limita echivalentului a 200 de euro pe an de la plata impozitului pe venit, daca sunt achitate de salariati, respectiv de la plata impozitului pe profit daca sunt platite de firmele angajatoare.
Locuitorii Capitalei beneficiau de aproape o cincime din numarul de pensii facultative incheiate pana la sfarsitul lunii mai a.c., potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Bucurestenii au 17.000 de pensii facultative din totalul de aproape 88.000 de astfel de contracte incheiate. Acesta este, practic, bilantul sfarsitul primului an de functionare a Pilonului III.
Cei cu varste de peste 30 de ani, mai interesati
Femeile cu varste intre 35 de ani si 39 de ani formeaza cel mai mare grup in randul participantilor la fondurile de pensii facultative. De altfel, numarul barbatilor care beneficiaza de o astfel de pensie l-a depasit pe cel al femeilor abia incepand cu primele luni ale acestui an. La finele lui mai a.c., barbatii detineau 51% din pensii pe Pilonul III.
Pe de alta parte, cei mai multi clienti ai fondurilor de pensii de pe Pilonul III sunt angajatii cu varste intre 30 de ani si 44 de ani.
Cei mai multi clienti: angajatii din domeniul financiar
Cei care lucreaza in domeniul intermedierii financiare - salariatii bancilor, asiguratorilor, brokerilor - alcatuiesc cel mai mare grup, reprezentand 23% din total. Pe locul al doilea se situeaza grupul angajatilor din industrie - 16% din total, in timp ce ultimul loc de pe podium apartine salariatilor din comert.
Cei mai multi clienti ii are fondul BCR Prudent, care administreaza si cele mai mari active. Pe locul al doilea se afla Fondul AZT Moderato, administrat de Allianz-Tiriac, iar pe al treilea fondul ING Clasic. Daca ne uitam la administratorii care au adunat cei mai multi clienti pe acest segment de piata, acestia sunt Allianz-Tiriac, care la cele doua fonduri avea la finele lui mai peste 31.000 de clienti, iar pe locul al doilea ING - cu aproape 28.000 de participanti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani