Amplasamentul noii centrale nucleare va fi cunoscut in vara lui 2009
Data publicarii: 14-06-2008 | EconomieAmplasamentul noi centrale nucleare care va fi construita in Romania va fi cunoscut in vara anului 2009, iar studiul a costat Guvernul Romaniei sub 100.000 dolari, a declarat vineri presedintele Agentiei Nucleare, Valica Gorea.
"Abia peste vreun an vom sti unde va fi aplasata noua centrala nucleara a tarii. Undeva in vara lui 2009 va fi finalizat studiul de amplasament. Acesta a costat Guvernul Romaniei 265.000 lei, adica sub 100.000 dolari. Au mai ramas de facut studiile de impact asupra mediului si de seismicitate", a declarat Valica Gorea.
Potrivit acestuia, in total au fost acordate 1,2 milioane lei pentru studiile de amplasament ale centralei, tinand cont si de studiile facute in anii '70 - '80.
Valica Gorea a reiterat ca cel mai probabil noua centrala va fi construita in Transilvania si oricum, nu pe cursul Dunarii, unde densitatea energetica e deja prea mare.
Noua centrala nucleara care va fi construita va avea o putere instalata de pana la 2.400 MW, a declarat la 23 mai 2008 pentru NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Fie va avea doua grupuri de cate 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cate 600 MW fiecare, potrivit acestuia. Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus ca noua centrala, impreuna cu cea de la Cernavoda, vor asigura in 2020 circa 30-35% din consumul de energie electrica al tarii.
In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In prezent se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, pentru constructia carora se vor investi mai mult de 2,2 miliarde de euro.
Cea de-a doua centrala nucleara care ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020 va fi amplasata cel mai probabil in Transilvania, iar studiul pentru amplasarea acesteia va incepe in aceasta vara, au declarat la 6 mai surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii precum zona Fagarasului sau cea a raului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului