IMM-urile performante ar putea opera majorari salariale, din toamna

Data publicarii: 13-06-2008 | Afaceri

O mare parte a intreprinderilor mici si mijlocii ar putea sa opereze majorari salariale, in functie de posibilitati si productivitatea muncii, in acest an, dar nu este o regula generala, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Cele peste 600.000 de IMM se clasifica in trei categorii. Cele performante, tehnologizate, cu abilitati manageriale dezvoltate, care reprezinta 15% din IMM ar putea opera, in special din toamna, majorari salariale de pana la 20 la suta", a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

A doua categorie de IMM indicata de presedintele patronatului de profil este reprezentata de intreprinderile care se afla intr-o "situatie relativ buna". In ce priveste acesta clasa de societati, Nicolescu a spus ca isi vor putea permite cresteri salariale, insa ceva mai modeste, de pana la 10 la suta. Ovidiu Nicolescu a precizat ca aceasta categorie de IMM reprezinta peste jumatate dintre firmele mici si mijlocii. 

Conform reprezentantului Consiliului, restul IMM, necuprinse in cele doua categorii nu vor avea posibilitatea sa opereze majorari salariale. "Circa 200.000 de firme din totalul IMM abia reusesc sa nu treaca pe pierderi. Intreprinderilor aflate in acesta situatie le va fi imposibil sa majoreze salariile", a mentionat Ovidiu Nicolescu.

Acesta a subliniat ca majoritatea firmelor obisnuiesc sa reconsidere pachetele salariale la inceput de an, ori dupa sfarsitul verii.

Potrivit reprezentantilor sectorului IMM, reconsiderarile salariale vin pe fondul accentuarii deficitului fortei de munca. In acest context, Ovidiu Nicolescu a declarat recent ca peste 80 la suta dintre companiile romanesti nu reusesc sa-si asigure resursele umane necesare desfasurarii activitatii.

Potrivit lui Nicolescu, firmele care activeaza in Romania nu reusesc sa-si asigure personal nici ca numar necesar, dar nici din punct de vedere al calificarii si competentei profesionale.

"Problema cea mai dificila in momentul de fata este cea a asigurarii resurselor umane necesare, atat cantitativ, cat si structural si calitativ. Peste 80 la suta dintre companiile din Romania, dupa cum arata o investigatie care s-a incheiat recent, nu reusesc sa-si asigure resursa umana necesara, nici ca numar si nici din punct de vedere al calificarii si competentei. Deci, daca nu luam niste masuri hotarate pe acest plan, riscam ca resursa umana sa blocheze trendul ascendent al economiei Romaniei", a declarat Ovidiu Nicolescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: