Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
Data publicarii: 13-06-2008 | Finante-BanciBancile au acordat mai usor credite ipotecare in primul trimestru al acestui an, dar nu atat de mult pe cat permiteau normele proprii de creditare, noteaza Evenimentul Zilei. Cauzele pot fi puse pe politicile de risc practicate de banci, a veniturilor limitate ale populatiei in raport cu preturile de achizitie a locuintelor, respectiv a contributiilor proprii ale celor care s-au imprumutat pentru a cumpara proprietati imobiliare.
Potrivit unui studiu realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in randul primelor zece banci din sistem, pilonii relaxarii au fost o acoperire mai mica a imprumuturilor cu garantii - adica ipotecare cu avans mai mic, respectiv majorarea ponderii datoriei in venitul disponibil al celor care contracteaza imprumuturile.
Efectele normelor BNR
Creditele ipotecare contractate in primele trei luni ale anului au avut un avans mediu de 28%, releva datele din sondajul BNR. Chiar daca romanii au asteptat creditele relaxate cu sufletul la gura, veniturile mici le-au pus piedici in obtinerea unor finantari cat mai mari sau dispuneau deja de sumele destul de mari in momentul contractarii ipotecarului. Potrivit normelor celor zece banci, avansul mediu permis era mult mai scazut, de numai 12%.
Efectul relaxarii devine vizibil insa in momentul in care atentia se muta de pe ipotecarele acordate in primele trei luni ale anului pe intregul portofoliu de imprumuturi de acest tip ale bancilor. La nivelul acestuia, avansul cu care au venit de acasa cei care si-au luat case in rate este si mai mare, de 31%. Aceasta in conditiile in care normele proprii de creditare au inceput sa fie aplicate de banci din primavara lui 2007.
Indatorarea medie: 53%
Gradul de indatorare mediu inregistrat la creditele ipotecare acordate in primul trimestru a fost de 53%. Aceasta, in conditiile in care normele de creditare ale primelor zece banci permiteau un grad de indatorare mediu mai ridicat, de 61%. Pe intregul portofoliu de credite, gradul maxim de indatorare a clientilor bancilor cu rate la ipotecare este de 47%.
Aceasta cifra este influentata de gradele de indatorare practicate inainte de aparitia creditelor din noua generatie. Normele impuse la BNR anterior celor in vigoare prevedeau ca la imprumuturile ipotecare gradul de indatorare este de maximum 35%. Pentru a putea da credite cat mai mari, bancile au gasit tot felul de portite, ca de exemplu "transformarea" unei parti din costul creditelor in comisioane.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile