Moody's: Bancile din Romania ar trebui sa isi diversifice sursele de finantare
Data publicarii: 13-06-2008 | Finante-BanciBancile din Romania ar trebui sa isi extinda sursele de finantare, iar o solutie ar fi emisiunea de obligatiuni ipotecare ca alternativa la imprumuturile de la bancile mama, a declarat seful agentiei de rating Moody's pentru Europa Centrala, Petr Vins.
Momentan, bancile din Romania sunt sustinute de actionarii straini, deoarece piata ofera o crestere foarte buna, insa institutiile financiare din Romania nu se pot baza la nesfarsit pe sustinerea actionarilor, a apreciat analistul.
In privinta riscurilor legate de creditarea in valuta, economistul de la Moody's recomanda bancilor sa foloseasca instrumente de protectie impotriva riscului valutar (hedging) din cauza volatilitatii cursului de schimb.
Insula de lichiditate
Pe de alta parte, Moody's considera ca Europa Centrala si de Est a ramas o "insula de lichiditate" pe piata internationala, in conditiile in care multe din marile banci occidentale se confrunta cu probleme legate de lipsa de lichiditate, pe fondul crizei financiare internationale.
El a mai explicat ca agentia de rating este "confortabila" cu nivelul actual al calificativelor atribuite Romaniei si ca, din punct de vedere al riscurilor, Romania se situeaza in zona de mijloc intre statele central si est-europene dupa rezistenta la socurile externe.
Moody's ia in calcul pentru stabilirea ratingurilor nu doar factorii interni, ci si conditiile financiare externe.
De asemenea, Moody va evalua, dupa alegeri, si strategia guvernamentala a Romaniei, care poate influenta situatia economica.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman