Un AGA-man castiga 100.000 euro/an
Data publicarii: 12-06-2008 | Finante-BanciIn vreme ce proiectul legislativ prin care se punea capat participarii membrilor Guvernului in consilii de administratie si adunari generale ale actionarilor zace ingropat in Parlament, de mai bine de un an de zile, ministrii si secretarii de stat continua nestingheriti sa adune sume substantiale in conturi tocmai datorita unor astfel de activitati, noteaza Romania Libera.
De ce treneaza proiectul legislativ este usor de inteles daca ne uitam ca unii demnitari reusesc sa adune chiar si 90.000 de euro pe an din implicarea intr-o puzderie de CA, AGA, comisii de privatizare sau comitete interministeriale. si inca nu si-au depus toti declaratiile pentru a putea sa desemnam un campion. Cei mai avantajati par sa fie secretarii de stat din Ministerul Economiei si Finantelor.
Din cei sase secretari de stat, doar patru si-au actualizat declaratiile de avere, dar in dreptul lor se pot contabiliza cu lejeritate peste 600.000 lei incasati doar in calitate de membru in CA, AGA sau comitete. Cele mai mari sume, in total 643.000 lei, se regasesc in dreptul secretarului de stat Elena Dascalu si al sefului ANAF, Daniel Chitoiu. Intamplator sau nu, amandoi sunt finii vicepresedintelui PNL Dan Radu Rusanu. Bani din participarea in tot felul de structuri obtin si ministrii si consilierii personali, doar ca acestia nu se mai obosesc sa-si actualizeze declaratiile de avere, multe dintre ele datand din 2006 sau chiar 2005. In schimb, in MEF, dar si in alte ministere, sunt la moda curierii personali! Cate unul sau chiar doi pentru fiecare secretar de stat.
Dupa ministri, care nu s-au grabit insa sa-si actualizeze declaratiile de avere, cei mai avantajati par sa fie secretarii de stat din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Din cei sase aflati in subordinea ministrului Varujan Vosganian, doar patru si-au innoit declaratiile, iar in fruntea clasamentului se pozitioneaza, intamplator sau nu, doi fini ai liderului PNL Dan Radu Rusanu: Elena Doina Dascalu si Daniel Chitoiu.
Dascalu a obtinut, in 2007, 340.473 lei (peste 90.000 euro), din participarea in Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior (119.580 lei), in Comisia pentru coordonarea privatizarii SC "Electrica Muntenia Sud" S.A. (88.442 lei), in Consiliile de Administratie ale Regiei Autonome Monitorul Oficial (12.165 lei), SC Romatsa (59.448 lei) si SC Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A. (51.838 lei), dar si in Consiliul Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (9.000 lei).
Toate aceste sume pe langa salariul de 46.761 lei. Situatia financiara prospera a secretarului de stat se reflecta si in investitiile facute: 52.000 de metri patrati de teren extravilan cumparati, in 2008, in comuna prahoveana Valea Calugareasca si o vila in curs de construire in Bucuresti.
Locul urmator in topul sumelor incasate din CA, AGA si comisii de privatizare ii revine momentan - pana la actualizarea tuturor declaratiilor de avere - sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, cu 303.184 lei. Finul lui Rusanu a strans 194.066 lei ca "membru CA si presedinte comitet audit" la CEC, 73.935 lei ca membru in Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari, 15.557 lei ca presedinte al Camerei Consultantilor Fiscali, 14.115 lei ca presedinte in cadrul AVAS si 5.511 lei ca membru in consiliul unei alte societati. Sumele s-au adaugat salariului de 46.350 lei. Mai trebuie mentionat ca sotia sefului ANAF, Elena Chitoiu, este director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, de unde a incasat 55.084 lei anul trecut. Luand in considerare sumele de mai sus, se poate explica usor deschiderea doar in 2007 a unor conturi de peste 162.000 lei de catre seful ANAF.
Pe locul trei in topul secretarilor de stat imbogatiti din CA, AGA si comisii se situeaza Alice Bitu, tot din MEF, cu 260.137 lei. Suma s-a adunat de la Transelectrica (membru CA), Loteria Romana (membru AGA), CEC (membru CA si comitet audit) si Eximbank (presedinte al Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior) si a fost rotunjita de salariul incasat de la Ministerul Economiei si Finantelor (46.761 lei). In 2007 si 2008, Alice Bitu si-a depus in conturi peste 155.000 lei si si-a cumparat un autoturism Honda.
Bani frumosi a obtinut din CA, AGA si comitete interministeriale si secretarul de stat Eugen Orlando Teodorovici, doar ca dintr-un exces de "discretie" acesta a preferat sa nu dezvaluie toate sumele. In dreptul rubricii in care si-a trecut calitatea de presedinte al Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari, Teodorovici a scris doar "20% din salariul presedintelui Eximbank". Suma trebuie sa fie insa suficient de consistenta din moment ce Daniel Chitoiu, ca simplu membru al comitetului, a incasat aproape 74.000 lei!
Mai trebuie spus ca sotia secretarului de stat Teodorovici detine o functie de conducere in cadrul Ministerului Transporturilor, dar este si membru in AGA al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, posturi de pe urma carora a incasat aproximativ 71.000 lei anul trecut. Tot din declaratia de avere a secretarului de stat din MEF aflam ca familia Teodorovici s-a imprumutat anul trecut de 632.000 euro, dar a si cumparat o vila in sectorul 1, in conditiile in care mai detine un apartament si o vila cumparata, cu credit, de la ANL. Bani de la Eximbank a luat si Cseke Attila Zoltan, secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului. Este vorba de 45.645 lei, adica aproape inca un salariu.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman