Schimbarea climei ne lasa fara mancare
Data publicarii: 11-06-2008 | MediuSunt necesare masuri rapide, pentru ca, in cel mult cinci ani, ramanem fara apa si fara mancare, spun oamenii de stiinta din 13 institutii academice de prestigiu international, potrivit Adevarul. Cercetatorii le cer liderilor G8 actiuni concrete si ii indeamna sa nu se lase impresionati de cei care sustin ca incalzirea globala nu exista.
"Indiferent care ar fi cauzele schimbarilor climatice, in acest moment conteaza mai mult ca ele au loc in mod evident. Ca urmare, sunt necesare strategii si fonduri speciale care sa asigure hrana si apa necesare supravietuirii oamenilor", se spune in avertismentul trimis sefilor statelor membre G8+5, din care fac parte marile puteri ale lumii.
Liderii G8 au programata o intalnire, la inceputul lunii viitoare, in Japonia.
Pe langa scrisoarea publica, oamenii de stiinta au anuntat ca vor trimite o delegatie ca sa se adreseze personal oamenilor politici.
Cercetatorii ii someaza pe liderii lumii sa ia in serios incalzirea globala
Sunt necesare masuri rapide, pentru ca ramanem fara apa si fara mancare, spun oamenii de stiinta. 13 institutii academice solicita liderilor G8 actiuni concrete.
Mesajul cercetatorilor a fost transmis marti catre liderii politici ai lumii, care se vor intalni la inceputul lunii viitoare in Japonia, relateaza agentia Reuters. Desi au lansat indemnul de lupta impotriva schimbarilor climatice inca de ieri, oamenii de stiinta il vor spune chiar ei politicienilor.
"Cerem liderilor G8+5 sa desfasoare maximum de eforturi pentru a se progresa in lupta impotriva schimbarii climei si pentru a se angaja in favoarea reducerii emisiilor", subliniaza oamenii de stiinta, care se arata ingrijorati mai ales de dezvoltarea de centrale pe baza de carbune, puternic emitente de dioxid de carbon.
Apa si hrana, in pericol
In declaratia comuna trimisa deja guvernului japonez, academicienii din SUA, Canada, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia si Rusia si din cinci tari cu economii emergente, Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, avertizeaza ca schimbarile climatice constituie o amenintare pentru aprovizionarea cu apa si hrana, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Efectele schimbarilor climatice se vor acutiza in maximum cinci ani, spun savantii.
Cercetatorii spun ca e necesar ca tarile de mai sus sa actioneze concertat in vederea reducerii cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050. "Cerem liderilor G8+5 sa desfasoare maximum de eforturi pentru a se progresa in acest sens si pentru a se angaja in favoarea reducerii emisiilor", subliniaza oamenii de stiinta.
De asemenea, apelul cercetatorilor subliniaza necesitatea unei mai bune colaborari internationale in domenii precum apa, igiena, securitatea alimentara, accesul la informatie medicala si formarea personalului din sanatate. "Mancarea si apa sunt pericole foarte mari in multe dintre tarile in curs de dezvoltare", considera Martin Rees, presedintele Academiei Regale de Stiinta din Marea Britanie.
El mai spune ca in anii urmatori aceste pericole vor creste si mai mult din cauza schimbarii climatice si a inmultirii populatiei.
Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile