Pro si contra creditelor in franci
Data publicarii: 11-06-2008 | Finante-BanciAprecierea puternica a francului din primele luni ale anului nu i-a intimidat pe romanii interesati sa plateasca o dobanda mai mica la credite, noteaza Adevarul. Creditele in franci elvetieni starnesc, in continuare, opinii divergente in randul analistilor bancari. Pe de o parte sunt cei care sustin ca, pe termen lung, un credit in moneda exotica este avantajos, iar de cealalta parte sunt analistii care accentueaza riscurile asociate creditarii in franci elvetieni.
In opinia lui Mihai Bogza, presedintele Bancpost, pentru un beneficiar de credite in franci elvetieni importanta este evolutia pe termen mai lung, si nu pe perioade scurte, unde o anumita volatilitate este inerenta.
De exemplu, nivelul de ieri al cursului de schimb al francului este sensibil egal cu cel din noiembrie 2002 (2,2746 lei/franc elvetian pe 10 iunie si 2,2786 lei/franc elvetian pe 4 noiembrie).
"Altfel spus, un client care ar fi luat un credit in franci elvetieni acum sase ani ar fi castigat de doua ori fata de un client care ar fi luat un credit in lei: o data din diferenta de inflatie dintre Elvetia si Romania, care a fost in fiecare an de cateva procente bune, iar a doua oara din diferenta de dobanda dintre francul elvetian si leu, de alte cateva procente anual. Nu ar fi fost deloc o afacere rea", explica Bogza.
Riscul valutar la euro va disparea
Pe de alta parte insa, trebuie sa tinem cont de faptul ca in cel mult sase ani tara noastra va adopta moneda unica europeana.
Astfel, romanii care isi cumpara, acum, o casa pe credit in franci elvetieni vor continua sa fie expusi riscului valutar chiar si dupa 2012-2014, spre deosebire de cei care au optat pentru un imprumut in euro. "Avantajul principal al creditarii in franci elvetieni este reprezentat de dobanzile mai mici.
Pe termen lung se pune insa problema riscului valutar. Totusi, acum, aceasta nu pare sa fie principala preocupare a populatiei", explica Lucian Anghel, economist-sef la BCR.
Datele BNR arata ca in primul trimestru din 2008, apetitul romanilor pentru creditele in valute exotice nu a scazut. Din contra, volumul imprumuturilor in valute exotice a crescut cu aproximativ 30% in primele trei luni, spre deosebire de cele in euro, care au avansat cu 8%, sau de cele in lei, pentru care cresterea a fost de 6,3%.
Creditele in CHF, tactica bancara
Cert este ca bancile care au introdus in oferta credite in franci au reusit sa castige clienti din randul romanilor dornici sa acceseze un credit mai ieftin pentru achizitia unui imobil. Iar bancile care au ales sa nu introduca imprumuturile in valute exotice si-au argumentat optiunea subliniind numeroasele riscuri asociate creditarii in CHF.
Practic, cei care au avut de platit rate in franci elvetieni au avut de suferit de pe urma aprecierii puternice a acestei monede de la inceputul anului. Evolutia a avut loc pe fondul crizei economice care persista la nivel mondial si care a reorientat investitorii spre active mai sigure, intre care aurul si francul elvetian.
Astfel, in intervalul ianurie-martie 2008, leul s-a depreciat cu peste 4% in fata CHF, pe masura ce cursul de schimb euro/leu a crescut, iar cel euro/franc a scazut. Iar cresterea ratelor la creditele in franci a fost pe masura. Totusi, in ultima perioada, cursul de schimb CHF/RON a inceput sa coboare, determinand, implicit, o scadere a ratelor pentru aceste credite.
"Pe termen lung, pot fi constatate avantajele costurilor mai reduse ale imprumuturilor in CHF. Singurul dezavantaj este dat de riscul valutar, care se poate materializa sau nu, ba chiar se poate constitui intr-un avantaj, daca ne uitam la aprecierea masiva a leului fata de franc in ultimii sase ani", concluzioneaza presedintele Bancpost.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului