Companiile isi evalueaza managerii inainte de a-i recruta
Data publicarii: 10-06-2008 | HR/CariereTot mai multe companii de pe piata locala evalueaza compatibilitatea viitorului manager cu firma si cu postul de management, precum si capacitatea acestuia de a face cariera in companie, prin instrumente tot mai specializate de testare.
Cele mai performante solutii de acest gen sunt sistemele computerizate, "in care nimeni nu poate interveni pentru a modifica ceva", explica Doru Dima, director pentru compania de consultanta Profiles International. "Solutia cea mai buna este ca intr-o companie sa se elaboreze un job-pattern - structura de compatibilitate cu postul care ne ajuta in a identifica potentialul psihoaptitudinal al individului si la a face o predictie corecta privind performantele viitoare ale acestuia", explica Dima. Un sistem performant de evaluare trebuie sa emita si rapoarte de dezvoltare, de indrumare a carierei, de management si de analiza a nevoilor de formare. O modalitate de verificare a eficientei acestei solutii este gradul de retentie a personalului, spun consultantii.
Implementarea unei solutii de evaluare a candidatilor difera de la companie la companie, in functie de tipul instrumentelor folosite: testele de aptitudini/abilitati pentru personal de executie costa 40-70 euro/persoana, un test de evaluare a retelelor neuronale costa intre 80-175 euro/persoana, iar implementarea unui Assessment Centre pentru evaluarea managerilor presupune costuri de 400-500 euro/persoana, din cauza resurselor pe care le presupune (teste multiple, mai multi evaluatori), potrivit lui Stelian Marian.
Conform estimarii lui Doru Dima, evaluarea a o mie de angajati poate costa intre 45.000 si 85.000 de euro. Aceste instrumente pot fi aplicate pentru orice nivel de post, dar au o importanta deosebita in selectarea candidatilor pentru posturi cu responsabilitate. In Romania, mai ales companiile multinationale apeleaza la aceste solutii, importand practica din tara de origine, este de parere Cristina Cruceanu, senior consultant HCS Group. "Companiile locale inca sunt reticente in fata unor astfel de solutii, preferand metodele clasice, si nu acorda suficienta importanta si resurse procesului de recrutare", explica Cruceanu. In general, companiile cu o crestere rapida, care au nevoie de specialisti de calitate si "nu au timp de pierdut cu contracte de proba", utilizeaza cel mai des aceste solutii, potrivit directorului Profiles International.
Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile