Bancherii conduc in topul asiguratilor pe Pilonul III
Data publicarii: 10-06-2008 | Finante-BanciPrimul an de contributii la fondurile de pensii facultative a adus 88 mii de participanti, iar primii inscrisi sunt cei care se ocupa cu vanzarea politelor. Aproape un sfert dintre participantii la fondurile de pensii facultative lucreaza in domeniul financiar, aceasta categorie fiind urmata de angajatii din industrie, care reprezinta 16% dintre participanti, potrivit bilantului intocmit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private la un an de la lansarea Pilonului III. 38% dintre participantii inregistrati contribuie singuri la fondurile de pensii, in 14% dintre cazuri, contribuie atat angajatul si angajatorul, iar pentru 48% dintre participanti contribuie doar angajatorul, se mai arata in raport.
Jumatate dintre participanti au intre 30 si 44 de ani, in timp ce o treime au mai mult de 45. Ponderea dintre barbati si femei este de 51 la 49, in timp ce raportul urban/rural este de 80% fata de 20%. Cei mai multi participanti lucreaza in Bucuresti - 19%, urmat de regiunile Centru si Nord-Vest, cu cate 15%. Moldova, Banatul si Oltenia au 11,9%, respectiv 7% dintre participanti.
Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 87.954 la sfarsitul lunii mai, potrivit datelor lunare publicate ieri de CSSPP. Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (Pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 18,18% in luna mai, pana la 34,52 milioane de lei (9,5 milioane de euro).
Cel mai mare fond a ramas BCR Prudent, in timp ce pe primul loc consolidat se afla cele doua fonduri ale Allianz Tiriac, iar pe trei, fondurile ING.
Pe piata mai activeaza Aviva, cu fondul Pensia mea, si OTP. De asemenea, a mai fost autorizat SAI Raiffeisen Asset Management si intentioneaza sa mai intre pe piata BRD, Generali, Interamerican, Asirom Concordia si Prima pensie.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni.
Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.
Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani