Cat de usor se obtine un credit?
Data publicarii: 10-06-2008 | Finante-BanciCa urmare a cresterii numarului de restantieri si a fraudelor cu adeverinte de venit false, bancile au devenit mai atente cui dau banii de la pusculita. Astfel, dupa epoca creditului doar cu buletinul, acum imprumuturile se acorda pe baza analizei serioase a veniturilor, iar uneori se solicita si contractele aferente creditelor de la alte banci.
Avand in vedere ca cei mai multi solicitanti de credite obtin venituri din salarii, am incercat sa impartim bancile in diferite categorii de flexibilitate in functie de documentele solicitate pentru un credit de nevoi personale fara garantii.
Cele mai flexibile banci sunt cele care nu solicita cartea de munca, contractul individual de munca sau fluturasul de salariu, ci numai o adeverinta de venit semnata si stampilata de reprezentantii companiei angajatoare.
La polul opus se afla institutiile care solicita, pe langa adeverinta, cartea sau contractul individual de munca, o factura de utilitati, de preferinta de la anumiti furnizori, si in unele cazuri chiar si contractele si scadentarele imprumuturilor in derulare.
Credit pe propria raspundere
Luand in considerare ca majoritatea firmelor din Romania sunt IMM-uri, este des intalnita practica prin care angajatorul poate trece o suma mai mare pe adeverinta de venit in incercarea de a-si ajuta angajatul sa obtina un credit mai mare.
La Banca Romaneasca, Volksbank si Cetelem se pot obtine credite doar pe baza de act de identitate si adeverinta de venit, in timp ce Millenium Bank si Raiffeisen Bank solicita in plus si o factura de utilitati, emisa pe adresa de domiciliu a solicitantului.
Toate bancile se bazeaza pe declaratiile date de solicitant referitoare la alte datorii si, in plus, fac verificari in baza de date a Biroului de Credit si in Centrala Riscurilor Bancare. Iar Piraeus Bank si Volksbank solicita clientului, pe langa documentatia necesara stabilirii venitului, chiar si contractele si scadentarele aferente creditelor contractate de la alte banci.
Cartea de munca ramane de referinta
Majoritatea bancilor cer copii dupa cartea de munca sau dupa contractul individual de munca, inregistrat la Inspectoratul Teritorial al Muncii.
Credit Europe Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Piraeus Bank, ING Bank sau UniCredit Tiriac Bank solicita, pe langa adeverinta doveditoare a venitului, si copie dupa cartea sau contractul individual de munca. ABN Amro Bank, BRD, Libra Bank sau Garanti Bank adauga listei de mai sus si o factura recenta de utilitati.
La Alpha Bank si Bancpost cartea de munca este necesara numai pentru creditele cu valoare mai mare de 5.000 euro. Alpha Bank solicita si o factura de utilitati indiferent de suma creditului, in timp ce la Bancpost, aceasta este necesara numai pentru credite de peste 10.000 euro.
Clientii existenti sunt favorizati
BCR este mult mai permisiva cu propriii clienti. Astfel, pentru creditele mai mici de 1.000 euro sau pentru solicitantii care au beneficiat in ultimul an de credite garantate cu ipoteca de la BCR, nu se mai solicita cartea sau contractul de munca, deoarece se presupune ca o copie se afla deja la dosarul anterior.
Mai mult, persoanele care isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la BCR nu sunt nevoite sa mai aduca nici adeverinta de venit, extrasul de cont tinand locul acesteia.
Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani