Lucram prea mult. Sindicatele cer limitarea orelor de munca
Data publicarii: 10-06-2008 | HR/CariereOrganizatiile sindicale din Romania sustin pozitia celor europene in privinta limitarii timpului de lucru saptamanal, noteaza Gardianul. Acestia considera ca, in forma actuala, directiva europeana nu raspunde unui echilibru adecvat intre flexibilitate si securitate. Sindicalistii militeaza pentru un timp de lucru saptamanal de 48 de ore. Organizatiile sprijina toate demersurile Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES) in sensul modificarii respectivei directive, in concordanta cu tratatele europene si Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale.
Sindicalistii europeni subliniaza ca, in ultimii cinci ani, trei sentinte ale Curtii Europene de Justitie (CEJ) au confirmat ca timpul de munca "la apel" (on-call) - atunci cand angajatul trebuie sa fie la locul de munca, la dispozitia angajatorului - trebuie definit ca timp de lucru in termenii directivei.
Doctorii care lucreaza de garda stau, pur si simplu, degeaba
Anumite state membre ale UE s-au opus aplicarii acestor sentinte si le-au utilizat ca pretext pentru a aplica "opt-out", mai ales in sectorul sanatatii, spre exemplu pentru doctorii care lucreaza de garda in spitale. Comisia Europeana avea obligatia legala de a reexamina aceste doua derogari intr-un interval de sapte ani de la implementarea directivei, mai arata sindicalistii europeni.
Totodata, comisia doreste mentinerea clauzei de "opt-out" individuale, definirea asa-numitelor parti inactive ale serviciului de garda (on-call) ca nefiind timp de munca, chiar si atunci cand lucratorul trebuie sa se afle disponibil la locul de munca, extinderea perioadei de referinta pentru calcularea mediei maxime a saptamanii de lucru de 48 de ore, de la patru la 12 luni, fara prevederi si garantii de siguranta.
Sindicatele din Romania au militat intotdeauna pentru un timp de lucru saptamanal, statutar, maximal de 48 de ore, aparat de la inceputul secolului 20 si de prima conventie a Organizatiei Internationale a Muncii din 1919, care stabilea, de altfel, ca timpul de lucru saptamanal sa fie de 48 ore in toata lumea, potrivit sindicalistilor. Pana la ora cand am scris acest material, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse nu a prezentat nici un punct de vedere oficial in aceasta privinta.
Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile