Marfa putina la Targul Bursier

Data publicarii: 09-06-2008 | Bursa

Brokerii nu s-au intrecut in a prezenta investitorilor discounturi sau produse noi la editia din acest an, noteaza Adevarul. Desi este una dintre putinele manifestari dedicate publicului investitor, Targul Bursier nu reuseste, inca, sa reuneasca nume de top sau promotii consistente.

Numai 12 din cele 75 de societati de intermediere financiara au ales sa vina la editia din acest an a targului, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute. Brokerii au scos la vedere produsele bursiere lansate in ultimele luni.

Din pacate, insa, firmele de brokeraj nu s-au intrecut in discounturi pentru conturile deschise pe perioada targului, preferand sa expuna si sa explice mecanismele de tranzactionare pe piata romaneasca sau pe bursele externe, precum si avantajele acestora.

Tranzactionarea on-line, de baza

Cele mai multe dintre firme si-au promovat platformele de tranzactionare on-line. De exemplu, pe platforma Spartacus dezvoltata de IFB Finwest, clientii pot vizualiza "in direct" portofoliul, dar si piata in adancime, pe cinci paliere de pret, sau sunt anuntati de detinerile pe care le au.

"In plus, investitorul poate lansa singur ordinul de vanzare/cumparare in piata", explica Claudiu Pisargiac, trader la IFB Finwest. Suma minima pentru deschiderea unui cont este de 5.000 de lei, iar comisionul initial este de 1-1,2% din valoarea tranzactiilor. In ton cu recenta reducere a comisioanelor operata de BVB, brokerii anunta scaderi ale taxelor. "Vom reduce la jumatate comisioanele de tranzactionare on-line", spune Florin Dan, broker la Carpatica Invest. Plasamentul initial in acest caz este de 3.000 de lei.

2.000 de lei, cont pe derivate

Comisioane mai mici, dar promotionale, a promovat si societatea Prime Transaction. "Pentru cei care au ales sa-si deschida un cont in perioada targului, Prime Transaction a acordat un discount de 30% la comisioanele de tranzactionare pana la sfarsitul anului", spune Alin Brendea, vicepresedintele Prime Transaction.

Pentru a intra on-line pe piata derivatelor de la BVB, Estinvest Focsani, lider in topul intermediarilor pe acest segment, anunta o investitie minima de 2.000 de lei. "Pe platforma Ftrader, lansata in luna aprilie, plasamentele initiale sunt mai mici intr-o prima etapa, iar pana la 1 iunie nu a fost perceput niciun cost din partea clientilor", subliniaza Emanuela Bodas, director comercial Estinvest.

Cu cel putin 5.000 de dolari, investitorii pot avea acces si pe pietele externe. "Uzual, se tranzactioneaza pe piata FOREX (n.red.: piata valutara internationala) si in marja", spun reprezentantii WBS Romania. Firma anunta un comision de 0,35% pentru tranzactiile cu actiuni in urmatoarele trei luni si de 1 leu/contract futures.

Societatile din top 5 au alte proiecte

Niciuna din firmele de brokeraj din top 5 pe piata romaneasca nu a fost prezenta la targ. "A fost o situatie de conjunctura: avem in derulare alte proiecte in acest moment", ne-a explicat Sorin Apostol, presedintele KBC Securities Romania, societate care ocupa prima pozitie in clasamentul intermediarilor dupa primele cinci luni din acest an.

"Lipsa de timp dar si de resurse umane ne-a impiedicat sa participam la targ", spune Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment, companie care, la sfarsitul lunii mai detinea a treia pozitie pe piata de intermediere. La randul sau, Rares Nilas, presedintele BT Securities, a precizat ca "alte proiecte de anvergura nu au facut posibila aceasta participare". Casa de brokeraj detinea a patra pozitie in piata de la inceputul acestui an.

Presedintele vrea privatizari prin bursa

Prezent la deschiderea Targului Bursier de Investitii, presedintele Traian Basescu s-a declarat "un suporter fara rezerve" al utilizarii Bursei de Valori Bucuresti in procesul de privatizare. "Unde mai bine decat la Bursa se poate incepe procesul de privatizare al marilor producatori de energie? (…)

Cred ca si brokerii au un rol, nu doar de a astepta ca guvernul sa faca ceva, ci prin actiuni publice, sa convinga nu doar guvernul, ci si romanii, ca privatizarea la Bursa este cea care pune in valoare piata de capital si garanteaza transparenta operatiunilor", a declarat Basescu. Totodata, a fost semnalata problema "actiunilor reziduale" pe care statul le are in multe companii privatizate.

"Daca am fi un stat care ar dori sa arate transparenta totala, aceste resturi de actiuni ar trebui sa vina catre Bursa foarte rapid", a subliniat presedintele. Referindu-se la listarea Fondului Proprietatea, seful statului a aratat ca acest proces ar putea avea loc imediat dupa alegeri.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: