Pretul petrolului ar putea atinge 150 dolari/baril in vara
Data publicarii: 09-06-2008 | InternationalEste posibil ca pretul petrolului sa ajunga la 150 de dolari pe baril in aceasta vara, deoarece scaderea livrarilor de petrol depaseste cererea, aflata in cadere, conform unui analist al Goldman Sachs, citat de Reuters.
"Cred ca sansele ca acest lucru sa se intample mai curand au crescut foarte mult", a spus analistul Goldman Sachs, Jeffrey Currie, referindu-se la un pret de 150 de dolari pe baril.
Goldman Sachs, cea mai activa banca de investitii pe pietele energetice, a aratat, in mai, ca pretul petrolului ar putea atinge nivelul de 200 dolari, in urmatorii doi ani, ca parte a unei "super scumpiri".
Teoria "super scumpirii" sustine ca lipsa unei cresteri adecvate a livrarilor, odata cu sporirea cererii, care nu depinde de preturi in statele care nu sunt membre OECD, va conduce la o scumpire continua si dramatica a preturilor petrolului, ce va avea ca rezultat final o corectie dura a cererii de petrol.
Estimarile conform carora pretul petrolului ar putea atinge si chiar depasi nivelul de 150 dolari/baril s-au inmultit in ultima vreme, datorita cresterilor record inregistrate in ultima vreme.
Astfel, pretul petrolului a atins nivelul de 139,12 dolari, vineri, marcand o crestere ce a depasit 11 dolari. Aceasta este cea mai mare crestere inregistrata vreodata, intr-o singura zi.
Nivelul record de vineri a fost inregistrat pe fondul deprecierii dolarului si a tensiunilor crescande dintre Israel si Iran.
Analistii Goldman Sachs au estimat, in mai, ca pretul petrolului american va ajunge la 141 dolari/baril, in a doua jumatate a anului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului