Doar trei romani din 100 au o pensie facultativa
Data publicarii: 09-06-2008 | Finante-BanciBucurestiul este orasul care are cei mai multi participanti la pensiile facultative (19%), urmat de zona Transilvaniei, cu 15%, noteaza Cotidianul.
Dintre cele 3,2 milioane de romani contribuabili la Pilonul II de pensii, cel al pensiilor private obligatorii, doar 87.954 aveau si o pensie facultativa la finalul lunii mai, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cei mai multi participanti la fondurile facultative activeaza in domeniile financiar (23%), industrie (16%), comert (6%), constructii (3%) si administratie publica (2%).
Structura investitiilor fondurilor de pensii facultative in primul an de functionare arata ca 71% din active au mers catre titlurile de stat si obligatiunile municipale, 14% catre depozitele bancare, 10% catre actiuni, 4% catre obligatiunile corporative, iar 1% catre fondurile mutuale.
Majoritatea participantilor la pensiile facultative au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani.
Cel mai mare subgrup: 10% din totalul participantilor la finalul lunii mai sunt femei, cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani. Mentionam ca 49% dintre participantii la fondurile facultative sunt femei, iar 51% sunt barbati.
Bucurestiul este orasul care are cei mai multi participanti la pensiile facultative (19%), urmat de zona Transilvaniei, cu 15%, Maramures, tot 15%, zona Dobrogei, cu 13%, Moldova, cu 11%, Muntenia, cu 11%, Banat-Crisana, cu 9%, si Oltenia, cu 7%. Nu mai putin de 80% dintre cei care au o pensie facultativa sunt din mediul urban, iar restul de 20% sunt din mediul rural.
Nivelul de informare in cazul pensiilor facultative este unul foarte redus, dovada numarul foarte mic al participantilor. Peste 90% dintre angajatori nu au habar de pensiile facultative, iar concluzia apartine Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care a realizat un sondaj la peste 2.000 de companii. Rezultatele sunt dezarmante pentru cei care lucreaza in domeniu. 9 din 10 angajatori nu au stiut ce inseamna un fond de pensii facultative sau care sunt avantajele acestui tip de pensie.
Romanii care au pana in 52,5 ani pot contribui la sistemul de pensii facultative cu cel mult 15% din venitul brut si pot beneficia de pensie cand implinesc 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile