De ce sa nu lucrezi de acasa
Data publicarii: 09-06-2008 | HR/CariereS-ar putea sa te deranjeze vecinii si chiar membrii familiei, sa muncesti in hopuri si sa fii tentat de treburi casnice, noteaza Evenimentul Zilei.
Daca nu mai vrei sa mergi la serviciu zilnic, pentru ca te-ai saturat de traficul infernal sau pentru ca nu vrei sa-i mai vezi pe colegii si pe sefii care te enerveaza, o solutie ar fi o slujba "de la distanta". Insa, chiar daca ideea pare foarte atractiva, nu inseamna ca este si usor de aplicat. Expertii in resurse umane recomanda sa te gandesti de doua ori inainte de a face acest pas.
"Pentru un angajat, in prima faza aceasta varianta de lucru pare un ideal, judecand timpul castigat si aparenta libertatii de a-si indeplini sarcinile de serviciu in propriul ritm. Realitatea insa e diferita", atrage atentia Alina Negrea, senior consultant al companiei APlus Performance din Bucuresti.
Acasa vei fi tentat sa stai mai mult cu copiii, sa te uiti mai mult la televizor, sa navighezi pe net in voie ori sa stai la taclale cu vecinii.
Specialistii spun ca trebuie sa ai o vointa de fier pentru a reusi sa rezisti tuturor distragerilor de la lucru care se pot ivi acasa.
"Se poate intampla, chiar cand se apropie dead-line-ul si inca nu ai terminat proiectul, sa primesti o vizita neanuntata din partea unor musafiri care nu sunt din acelasi oras cu tine. Nu le poti spune sa vina altadata pentru ca acum nu ai timp de ei", explica Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal.
Stil de lucru dezorganizat
Faptul ca iti poti face programul de lucru dupa bunul plac nu este intotdeauna un avantaj. "Bucuros ca nu mai ai restrictiile si regulile slujbei cu program fix, risti sa adopti un stil de lucru mai putin organizat. S-ar putea ca in cursul zilei sa-ti rezolvi problemele personale, iar seara sa stai pana tarziu ca sa lucrezi la proiecte", spune si Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului JW Marriott din Bucuresti. De asemenea, tinand cont ca in cele mai multe dintre ofertele de joburi pentru acasa esti platit in functie de munca pe care o depui, risti sa petreci 24 din 24 de ore lucrand din dorint a de a castiga cat mai mult.
Avansezi mai greu
Expertii spun ca un alt pericol este lipsa "feed-back-ului", in special cel pozitiv, din partea sefului, care sa-ti spuna "foarte bine, bravo!", atunci cand ai rezultate notabile. Nu vei fi motivat ca viitorul proiect sa-l faci si mai bine daca nu ai de castigat nimic in plus.
"De asemenea, avansarea ierarhica este blocata, mai ales ca la noi inca nu exista structuri organizationale adaptate cu adevarat lucrului cu angajati la distanta", explica Alina Negrea.
In plus, lipsa de comunicare fata in fata si izolarea pot ridica dramatic nivelul de stres. "Si lipsa expunerii la un schimb de idei care sa-ti imbunatateasca proiectul este un mare dezavantaj", mai spune Camelia Buburuz.
Ce poti sa faci pentru a imbunatati situatia
- Explica tuturor prietenilor si intregii familii ca, desi esti acasa, ai de lucru. Asta inseamna sa nu te deranjeze in orele de serviciu;
- Spune "nu" tentatiilor din bucatarie, filmelor, chat-ului;
- Chiar daca esti acasa si poti sa muncesti cand vrei, fa-ti un program de lucru, de preferat dimineata, opt ore;
- Asigura-te ca ai tot ce iti trebuie pentru a lucra astfel incat sa nu ai motive pentru intreruperea activitatii;
- Stabileste cu seful tau zile si ore fixe la care sa vorbiti despre stadiul proiectului la care lucrezi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile