BNR pregateste scumpirea creditului

Data publicarii: 09-06-2008 | Finante-Banci

Majoritatea bancherilor si analistilor vad o noua majorare a dobanzii de politica monetara, noteaza Cotidianul. Decizia ar conduce la o noua scumpire a imprumuturilor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va ezita sa treaca la o dobanda cu doua cifre daca situatia economica o va cere, estimeaza analistii romani si straini. Majorarea dobanzii-cheie va insemna practic o noua scumpire a creditarii, dar si cresterea atractivitatii depozitelor bancare. De altfel, produsele de economisire oferite de banci au in acest moment dobanzi de aproape 11% pe an, nivel similar cu cel din 2005-2006. Semnalul dat de BNR prin majorarea dobanzii de politica monetara se resimte in piata dupa aproximativ sase luni de la decizie. Asadar, o majorare de dobanda in luna iunie se va face simtita in costul creditarii spre finele anului.

In general, bancile prefera sa majoreze dobanzile cu un procent similar cu cel cu care a crescut dobanda-cheie. In acest caz, analistii se asteapta la o crestere cu 0,25% a dobanzii de politica monetara. Este bine de stiut ca bancile din Romania au propriile analize si estimari asupra inflatiei si iau deciziile si in functie de rezultatele acestor studii. BNR a urcat, la inceputul lunii mai, pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%.

Inflatia din Romania a incetinit in luna mai, potrivit estimarilor analistilor, care anticipeaza insa ca BNR va majora dobanda de politica monetara la un nivel de doua cifre in luna iunie, in urma datelor privind cresterea economica puternica din primul trimestru, transmite Reuters. Potrivit unei medii a estimarilor facute de 13 banci intervievate de Reuters, inflatia a atins in luna mai nivelul de 8,4%, comparativ cu 8,6% in aprilie. BNR va continua politica de scumpire a creditarii, iar dobanda de politica monetara va ajunge la un nivel de doua cifre, de la 9,75% in prezent, anticipeaza opt dintre cei 13 analisti intervievati. "In urma datelor privind evolutia PIB in primul trimestru, probabilitatea ca BNR sa majoreze din nou dobanda de politica monetara este mult mai mare", a declarat Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank. "Incetinirea inflatiei spre sfarsitul anului va face ca dobanda reala sa fie prea restrictiva", a declarat Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro, care anticipeaza o reducere a ratei cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, in luna octombrie.

Si grecii de la Piraeus Bank vad o scumpire a imprumuturilor. Reprezentantii Piraeus Bank considera ca o eventuala urcare a ratei de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei, in perioada urmatoare, la peste 10%, de la 9,75% in prezent, nu ar fi surprinzatoare, in conditiile in care ratele reale de dobanda pe piata se situeaza la 11%. "Nu as fi deloc surprins ca BNR sa mareasca ratele de dobanda la peste 10%. Ratele de dobanda reala de pe piata sunt deja la 11%", a declarat Stavros Lekkakos, deputy managing director in cadrul Comitetului Executiv al Piraeus. La fel si austriecii de la Raiffeisen. Analistii de la Raiffeisen Zentralbank se asteapta ca, in sedinta de politica monetara din 26 iunie, BNR sa majoreze dobanda cu 0,25%, pana la 10%. Ei isi sustin estimarile prin faptul ca ritmul de crestere economica a depasit previziunile initiale. In primul trimestru din acest an, Produsul Intern Brut s-a majorat cu o rata anuala de 8,2%. In opinia analistilor, economia romaneasca nu poate avansa cu mai mult de 6-6,5% pe an fara sa genereze presiuni inflationiste.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: