Preturile mici la aparatele de aer conditionat ascund taxe suplimentare uriase
Data publicarii: 09-06-2008 | AfaceriMarii retaileri distribuitori de echipamente de aer conditionat si-au pus in aplicare strategiile de ademenire a clientilor prin oferte care pot fi inselatoare, noteaza Gardianul. Unele magazine promit aparate ieftine, dar in spatele ofertei stau costuri mari pentru montare si pentru transport. Alte firme ofera gratuitate la serviciile de transport si instalare, dar costuri la echipamente mai mari. De fapt, producatorii adauga la pret lucrarile si "bacsisul" mesterilor. Si preturile la teava frigorifica ard la buzunar. In schimb, timpul de asteptare pentru montare s-a redus fata de anul trecut la maximum o saptamana.
Marile companii distribuitoare de "aer conditionat" se intrec in oferte speciale. La unele dintre acestea, montarea si distribuirea se pot face prin firme partenere care trebuie sa-si traga si ele cota parte din serviciu, dar nu din pretul aparatului, ci din buzunarul clientului. Cat priveste timpul pentru instalare, el poate varia datorita cererii, cel putin 4-5 zile. La Altex, un aparat de aer conditionat costa intre 600 si 2.000 de lei, la care se mai adauga 350 de lei taxa de instalare, insa transportul este gratuit. "Pretul aparatului de aer conditionat afisat nu contine si costul de instalare. Acest cost se achita separat la unul dintre magazinele Altex, fie la firma care se ocupa de montaj. Montajul aparatului de aer conditionat se face numai in urma unei programari facute de catre cumparator, prin telefon, la firma specializata indicata pe certificatul de garantie", se arata pe site-ul companiei.
Preturile la "aer" taie respiratia clientilor
Potrivit unui reprezentant al societatii, taxa de montare ar mai putea creste, pe motiv ca s-au scumpit materialele. In plus, oferta include doar 3 metri de teava frigorifica, iar ce depaseste aceasta lungime se plateste din buzunarul propriu cu cateva sute de mii pe metru. Instalarea se face in maximum 5 zile, iar garantia variaza, in functie de firma producatoare a aparatului, intre un an si cinci ani.
La Domo, taxa de instalare variaza intre 290 si 370 de lei, insa aparatele sunt ceva mai costisitoare: intre 870 si 3.500 de lei. "Desi par mai scumpe, unele aparate au taxa de montare inclusa", ne-a spus unul din vanzatorii firmei. La Flanco, "preturile nu sunt chiar asa blana", acestea osciland intre 1.100 si 3.500 lei. Majoritatea echipamentelor au montarea inclusa in cost, un singur aparat facand exceptie. Montarea lui, realizata dupa o programare prealabila la service-urile partenere, se ridica la 300 lei. Ceva mai scump este si "aerul" de la Aer Instal, unde aparatele ajung de la 1.100 la 3.000 de lei si se instaleaza in 4-5 zile. Montarea aparatului este intotdeauna inclusa in pret, insa tot in limita a trei metri de teava frigorifica. Ceea ce depaseste adauga la pret un plus de 65 de lei/ metru.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani