Pilonul II, insuficient pentru o pensie decenta
Data publicarii: 06-06-2008 | Finante-BanciPensia acordata de stat (Pilonul I) si suma care se va acumula in contul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) nu vor asigura siguranta financiara la sfarsitul perioadei active a unei persoane.
"Cu ce se contribuie in momentul de fata la Pilonul II si Pilonul III nu se va ajunge la o pensie de 1.000 de euro pe luna", a declarat ieri Radu Vasilescu, director general fond de pensii, la un seminar pe tema pensiilor. Acesta a explicat ca un participant in sistem cu un salariu lunar actual de 439 euro (salariul mediu brut din Romania in martie 2008), cu o crestere salariala anuala de cinci la suta, va obtine dupa 35 de ani de contributie pe Pilonul II o pensie lunara de 197,68 euro (731 lei), iar pe Pilonul III, cu o contributie de 33,78 euro pe luna, in limita deductibilitatilor actuale, o pensie lunara de 133,25 euro (493 lei).
Pentru a obtine o pensie de 1.000 de euro pe luna in 2043, in conditiile reglementarilor actuale, participantul ar trebui sa aiba un salariu brut de 1.680 euro, respectiv un salariu net de 1.176 euro, a adaugat Vasilescu. Acesta a precizat ca autoritatile ar trebui sa reduca perioada, de opt ani, pana cand procentul din contributia la asigurarile sociale de stat care intra in administrare privata va creste de la 2%, in acest an, la 6%.
Potrivit legislatiei, in primul an de activitate, doua puncte procentuale din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata.
Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani, pana in 2016.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile