Piata produselor agroalimetare ecologice va creste cu 10% in 2008
Data publicarii: 05-06-2008 | EconomiePiata produselor ecologice va inregistra aceeasi crestere ca si anul trecut, respectiv de circa 10%, iar trendul ascendent se va inregistra atat la nivelul exporturilor cat si la nivelul suprafetelor cultivate, a declarat joi consilierul pentru agricultura ecologica in MADR, Teodora Aldescu.
"Nu avem inca date centralizate privitoare la productia din 2007, dar estimativ se poate aprecia ca s-au insamantat 180.000 de hectare si in special vorbim de pasuni oleaginoase si cereale. Pentru acest an estimam ca suprafata va depasi 200.000 de hectare", a spus Aldescu.
Aceasta a precizat ca in 2007 Romania a exportat produse agroalimentare ecologice in valoare de 80 de milioane euro, fata de 50 de milioane euro in 2006. Pe de alta parte, consilierul MADR a mentionat ca importurile in 2006 s-au ridicat la doar 2 milioane euro.
"Si pentru acest an estimam cresterea exporturilor cu circa 10 la suta. In anii trecuti am exportat in special in Olanda, Germania si Italia", a mai spus consilierul de resort.
Potrivit acesteia, pentru a veni in sprijinul producatorilor ecologici, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va acorda un sprijin financiar atat la hectar cat si pentru a acoperi o parte din taxa de inspectie si certificare.
"Sprijinul financiar va acopri 50% din conravaloarea taxei de inspectie si certificare, iar la hectar vom acorda un sprijin de 425 de lei. De asemenea, pentru vita de vie si livezi, sprijinul va fi de 700 de lei la hectar, iar apicultorii vor primi 75 de lei pentru fiecare familie de albine. Probabil acest sprijin financiar va ajunge la producatori spre sfarsitul anului", a adaugat Aldescu.
In anul 2006, in Romania, erau inregistrati 3.409 de operatori de profil, iar in 2007 numarul acestora a crescut la 3.834, urmand ca in 2008 estimarile MADR sa indice ca numarului operatorilor ecologici va depasi 4.000.
In ce priveste suprafata cultivata ecologic la nivel mondial, datele MADR arata ca acesta se ridica la 31,4 milioane de hectare, Romania ocupand locul 16 in functie de suprafata cultivata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile