Piata produselor agroalimetare ecologice va creste cu 10% in 2008
Data publicarii: 05-06-2008 | EconomiePiata produselor ecologice va inregistra aceeasi crestere ca si anul trecut, respectiv de circa 10%, iar trendul ascendent se va inregistra atat la nivelul exporturilor cat si la nivelul suprafetelor cultivate, a declarat joi consilierul pentru agricultura ecologica in MADR, Teodora Aldescu.
"Nu avem inca date centralizate privitoare la productia din 2007, dar estimativ se poate aprecia ca s-au insamantat 180.000 de hectare si in special vorbim de pasuni oleaginoase si cereale. Pentru acest an estimam ca suprafata va depasi 200.000 de hectare", a spus Aldescu.
Aceasta a precizat ca in 2007 Romania a exportat produse agroalimentare ecologice in valoare de 80 de milioane euro, fata de 50 de milioane euro in 2006. Pe de alta parte, consilierul MADR a mentionat ca importurile in 2006 s-au ridicat la doar 2 milioane euro.
"Si pentru acest an estimam cresterea exporturilor cu circa 10 la suta. In anii trecuti am exportat in special in Olanda, Germania si Italia", a mai spus consilierul de resort.
Potrivit acesteia, pentru a veni in sprijinul producatorilor ecologici, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va acorda un sprijin financiar atat la hectar cat si pentru a acoperi o parte din taxa de inspectie si certificare.
"Sprijinul financiar va acopri 50% din conravaloarea taxei de inspectie si certificare, iar la hectar vom acorda un sprijin de 425 de lei. De asemenea, pentru vita de vie si livezi, sprijinul va fi de 700 de lei la hectar, iar apicultorii vor primi 75 de lei pentru fiecare familie de albine. Probabil acest sprijin financiar va ajunge la producatori spre sfarsitul anului", a adaugat Aldescu.
In anul 2006, in Romania, erau inregistrati 3.409 de operatori de profil, iar in 2007 numarul acestora a crescut la 3.834, urmand ca in 2008 estimarile MADR sa indice ca numarului operatorilor ecologici va depasi 4.000.
In ce priveste suprafata cultivata ecologic la nivel mondial, datele MADR arata ca acesta se ridica la 31,4 milioane de hectare, Romania ocupand locul 16 in functie de suprafata cultivata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani