Cum afecteaza fumatul companiile?

Data publicarii: 04-06-2008 | HR/Cariere

Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, peste 30% din populatia Romaniei fumeaza, iar jumatate dintre fumatori incep sa consume tigari inainte de a implini varsta de 20 de ani. Desi educatia antifumat a inceput sa fie sustinuta mai intens in ultima vreme de institutii precum autoritatile sanitare, ONG-uri, organizatii stiintifice si organizatii private care furnizeaza servicii medicale, o mare parte dintre angajatii romani continua sa fumeze, iar acest lucru poate afecta activitatea unei companii.

Fumatul si companiile

Pentru a determina estimativ in ce masura poate fumatul sa afecteze activi­tatea si productivitatea unei companii, cel mai la indemana calcul este acela al timpului efectiv de munca. Fiecare tigara inseamna aproximativ 10 minute de pauza; un fumator care consuma 20 de tigarete pe zi va fuma, in timpul celor 8 ore petrecute la serviciu, circa 10 tigari. Asta inseamna ca aproape o ora si 20 de minute din timpul de lucru este dedicat pauzelor de fumat.

De asemenea, potrivit doctorului Violeta Diaconita, Director Medical in cadrul compa­niei de asistenta medicala Medicover, anga­jatii fumatori necesita costuri de sanatate mai mari cu circa 18% decat cei nefumatori, au o rata a absenteismului mai mare cu 30-50% si sunt mai expusi cu 30% acciden­telor de munca si bolilor profesionale. In plus, compania trebuie sa asigure un loc adecvat pentru fumat, dotat cu mijloace speciale de prevenire si stingere a incendiilor, cu venti­latie adecvata, iar acest loc necesita investitii suplimentare din partea firmei.

Multe dintre bolile care afecteaza sana­tatea fumatorilor apar ca rezultat al fuma­tului si pot fi destul de grave, aparitia lor fiind traumatizanta atat pentru persoanele in cauza, cat si pentru cele apropiate lor. Imbolnavirea conduce la luarea de concedii medicale, la absenteism si la imposibilitatea indeplinirii responsabilitatilor normale pentru o zi lucratoare.

Ce fac companiile

In Uniunea Europeana, foarte multe state au adoptat legi care sa interzica fumatul in spatiile publice, in baruri sau la serviciu. Irlanda este prima tara din lume care a interzis fumatul la locul de munca, in anul 2004, fiind urmata la scurt timp de tari precum Norvegia, Italia, Bulgaria, Croatia sau Anglia. UE intentioneaza chiar sa emita o directiva prin care fumatul la locul de munca sa fie interzis in toate statele membre.

Pe de alta parte, unele dintre companiile din SUA, care le ofera angajatilor asigurari de sanatate, folosesc adesea diverse stimulente pentru a-i incuraja pe acestia sa participe la programe de wellness, precum cursurile anti-fumat. Daca angajatii fumeaza si nu parti­cipa la programe de wellness, sunt nevoiti sa plateasca mai mult pentru asigurarile lor de sanatate, deoarece prezinta un risc mai mare de imbolnavire. Suma retinuta pentru asigurare poate creste cu pana la 1.300 de euro.

In cazul Romaniei, fumatul este interzis numai in locurile publice inchise, iar majori­tatea companiilor fie se rezuma la asigurarea de locuri speciale pentru fumatori, fie interzic total fumatul in incinta sediului. In acest caz, angajatii ori fumeaza afara, ori renunta la fumat in timpul cat sunt la serviciu. Exista insa si firme care iau masuri educative - permitand popularizarea educatiei antifumat - si care sunt interesate si de masuri active pentru oferirea de solutii eficiente celor care doresc sa renunte la acest viciu.

"Managerii au inteles care sunt efectele fumatului la serviciu si, in special cei din sectorul privat, incearca sa creeze spatii speciale pentru fumat si sa implementeze programe de educatie care sa permita diminu­area numarul de fumatori. In alte tari, celor care se lasa de fumat li se dau chiar prime", spune profesorul Florin Mihaltan, presedin­tele Societatii Romane de Pneumologie. "Ceea ce se urmareste de fapt este protejarea sala­riatilor nefumatori si sprijinirea celor activi pentru a renunta la fumat", adauga el.

Potrivit specialistilor, interesul orga­nizatiior pentru a investi in programe de combatere a fumatului in randul propriilor salariati este in crestere, din moment ce acest lucru poate aduce beneficii de ordin finan­ciar si poate creste satisfactia angajatilor. Pe langa toate acestea, exista si un beneficiu de imagine al firmelor respective.

GlaxoSmithKline este una dintre compa­niile care iau in considerare o posibila inves­titie intr-un program antifumat dedicat angajatilor. "In cladirea in care se afla sediul nostru nu se fumeaza deloc. Angajatii care doresc sa fumeze o pot face pe balcon sau in afara cladirii. In plus, ne gandim sa dezvoltam un program prin care sa-i ajutam pe angajatii nostri sa renunte cu totul la fumat", spune David Lechleiter, Vicepresedinte si Director General la compania farmaceutica. El consi­dera ca renuntarea la fumat ii poate ajuta pe angajati sa fie mai sanatosi si sa aiba parte de o viata mai buna, lipsita macar de grija bolilor a caror aparitie este favorizata de fumat.

Solutii

In Romania exista din 2004 cateva programe nationale antifumat, precum "Spitale Fara Fumat" sau "Locuri de Munca Fara Fumat", ambele generate de Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania. Aceste programe au debutat initial in sase judete, cu evaluari ale importantei fuma­tului in intreprinderi si spitale, dar acestea nu beneficiaza in prezent decat de sprijin extern, fiind sustinute cu ajutorul unor sponsorizari si granturi obtinute din stra­inatate.

"In prezent ne aflam in faza intensiva in care se creeaza programe prin care se urmareste educarea salariatilor, sprijinirea fumatorilor prin asistenta, dar si pregatirea managerului pentru intelegerea misiunii sale in acest algoritm", spune Florin Mihaltan. Profesorul crede ca managerul este cel care trebui sa conduca echipa care se ocupa de acest tip de activitati, el fiind motorul ori cel care impiedica aceste procese educative. "Incercam sa-i facem pe acesti oameni sa inteleaga avantajele unui loc de munca fara fumat, deoarece acestea sunt multiple si demonstrate in studii", mai spune el.

Problemele cauzate de fumat la locul de munca pot fi eliminate si cu ajutorul unui program elaborat de o firma privata, care sa-i ajute pe angajati sa renunte la acest viciu. Compania de asistenta medicala Medicover a elaborat o astfel de strategie ce se adreseaza companiilor care le ofera angajatilor beneficii de sanatate. Programul include si consiliere medicala si psihologica asociata cu terapie medicamentoasa si se bazeaza pe faptul ca fumatul este un obicei transformat in dependenta si este destinat fumatorilor care doresc sa renunte la fumat, dar, dintr-un motiv sau altul, nu reusesc singuri.

Prima parte a programului cuprinde o informare asupra efectelor fumatului, asupra mecanismelor dependentei, o evaluare generala a dependentei lor de nico­tina si o prezentare a metodelor de ajutor specializat. Apoi, odata ce clientii acceseaza programul, sedintele se desfasoara peri­odic, pe o durata de trei luni. In acest timp, un medic si un psiholog il vor urmari si il vor ajuta sa parcurga o perioada dificila - aceea in care renunta la tigari si tot ceea ce inseamna ea - utilizand si tratamente adec­vate. O echipa de medici si psihologi special pregatiti pentru acest tip de consiliere sunt pusi la dispozitia celor din program in clini­cile din Bucuresti, Constanta, Focsani, Cluj, Timisoara si Iasi.

"Costul produsului difera in functie de tipul de servicii alese, dar cea mai scumpa varianta este aproximativ egala cu costul tigarilor pentru un fumator care consuma un pachet de tigari pe zi", spune dr. Violeta Diaconita, Director Medical la Medicover. Printre argumentele invocate de ea in convingerea posibilelor companii-client se numara: scaderea cheltuielilor pentru sana­tatea angajatilor, reducerea absenteismului, scaderea cheltuielilor pentru amenajarea de spatii speciale si de securitate in munca, cresterea eficientei la locul de munca, cres­terea satisfactiei angajatilor si imbunatatirea imaginii interne si externe a companiei.

Ce impune legea

In momentul de fata, legislatia in vigoare interzice fumatul in locurile publice inchise, precum institutiile publice centrale si locale, institutiile sau unitatile economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, in toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aero­porturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca.

In ceea ce priveste notiunea de "loc de munca", aceasta include birourile folosite de cel putin doi oameni, dar si halele, holurile, lifturile si salile de conferinta. Angajatorul are obligatia de a realiza regulamente interne, prin care sa fie limitate zonele in care se poate fuma, fara sa existe insa si obligatia amenajarii unor astfel de locuri. In plus, angajatorul poate interzice fumatul in intreg sediul societatii.

Efectele fumatului

Fumatul are numeroase efecte nocive asupra organismului. Aceste efecte pot fi de ordin imediat (ameteala, oboseala, nervozi­tate, miros neplacut etc.) si efecte cu impact pe termen lung (imbatranire prematura, boli pulmonare si cardiace, impotenta, afectarea fatului in cazul gravidelor care fumeaza etc.).

Exista peste 100 de afectiuni care pot fi provocate sau agravate de fumat. Printre cele mai frecvente se numara cancerul bronho­pulmonar, cancerul oral, esofagian, vezical si cel de col cervical. De asemenea, fumatul poate provoca boli precum astmul bronsic, bronhopneumopatia obstructiva cronica si afectiuni cardiovasculare (infact miocardic, accident vascular, arterita etc.).

Un alt efect grav al fumatului este acela ca nicotina din compozitia tigarilor produce dependenta. Din acest motiv, multi fumatori care vor sa renunte la fumat nu reusesc fara ajutor specializat si tratament medicamentos.

Fumatul nu ii afecteaza insa, numai pe fumatori. S-a demonstrat clar ca fumatul pasiv este la fel de daunator. Fumul de tigara este nociv pentru copiii fumatorilor, pentru anturajul acestora si pentru colegii lor de serviciu.

Cariere Online

Ultimele stiri pe BankNews.ro: