Marile companii internationale se joaca de-a Big Brother
Data publicarii: 04-06-2008 | InternationalVodafone, Deutsche Telekom si unele supermarketuri din Germania, acuzate ca si-au spionat angajatii, noteaza Cotidianul. Angajatii companiilor internationale de telecomunicatii sunt din ce in ce mai ingrijorati pentru propria intimitate. In ultima perioada, presa straina a prezentat un numar-record de scandaluri, in care firmele din domeniul telefoniei si-au spionat ilegal lucratorii. Cel mai recent caz de acest fel s-a produs la una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume, Vodafone, si a iesit la iveala la inceputul lunii iunie.
Atunci, directorul grupului, Lord MacLaurin, si-a dat demisia in urma unui scandal de interceptare ilegala a convorbirilor. Potrivit ziarului britanic "Daily Mail", managerii firmei si-au ascultat reciproc telefoanele, in anul 2006, in timpul unei lupte interne pentru putere.
Astfel, toate numerele apelate de pe celularele unor directori erau inregistrate si pastrate intr-o baza de date.
De asemenea, se verificau numerele la care persoanele din conducere trimiteau SMS-uri. Ziarele straine spun ca nimeni nu a ascultat efectiv convorbirile cuiva si nici nu s-au citit continuturile mesajelor expediate. Totusi, supravegherea numerelor apelate incalca legislatia privind intimitatea persoanei.
Dupa aparitia acestor informatii in presa, MacLaurin s-a retras din functe, iar fostul director executiv Chris Gent a renuntat la postul de presedinte pe viata. In urma cu doar cateva saptamani, un scandal similar a zguduit din temelii compania germana Deutsche Telekom. Unii responsabili ai firmei au recunoscut ca au pus sub urmarire telefoanele managerilor si pe cele ale unor jurnalisti, in incercarea de a descoperi sursa unor scurgeri de informatii catre presa.
Potrivit conducerii, convorbirile ziaristilor nu erau ascultate in intregime, ci se inregistrau doar numerele apelate si durata discutiilor. Totusi, ziarul "Financial Times Deutschland" a acuzat Deutsche Telekom ca i-a spionat angajatii "prin metode de tip Stasi".
Astfel, compania de telecomunicatii ar fi instalat o camera ascunsa in redactie, iar doi fosti lideri de la Deutsche Telekom sunt suspectati de implicare in planuirea acestor supravegheri ilegale. Procurorii germani au inceput imediat investigarea acestor acuzatii, iar politia a efectuat mai multe raiduri la birourile grupului de telecomunicatii. Oficialii de la Berlin spun ca scandalul ar trebui elucidat cat mai repede ca sa nu pateze imaginea tarii peste hotare.
La randul sau, Deutsche Telekom a angajat un fost judecator aflat acum la pensie, ca sa investigheze intregul scandal. Conducerea spera ca astfel sa mai salveze ceva din imaginea grupului. Liderul companiei, Rene Obermann, a afirmat ca persoanele implicate in acest scandal reprezinta "doar cateva mere stricate" in personalul firmei, iar clientii nu ar trebui sa judece intregul grup dupa cativa lucratori.
"Pot sa-i asigur pe clientii nostri ca datele lor sunt in siguranta cu Deutsche Telekom", a afirmat Obermann. Firmele de telecomunicatii nu sunt singurele implicate in astfel de scandaluri. In luna aprilie a acestui an, peste 150 de companii germane au fost acuzate ca au folosit "metode specifice politiei secrete comuniste" (Stasi - n.r.) ca sa-si spioneze angajatii. Astfel, patronii au instalat camere ascunse si microfoane in vestiarele salariatilor, iar conducerea a obtinut inregistrari cu muncitori in lenjerie intima.
De asemenea, cativa detectivi angajati sa supravegheze magazinele si sa surprinda eventualii hoti au ajuns sa faca rapoarte detaliate despre viata privata a personalului. Revista germana "Stern" a publicat cateva fragmente din aceste rapoarte.
"Doamna Z. este un fel de om bun la toate. A lucrat ca secretara la KGB si este casatorita pentru a doua oara cu un barbat care e cu 11 ani mai tanar decat ea. Tipul este fiul unei foste profesoare care i-a predat doamnei Z. la scoala si are probleme medicale cu coloana vertebrala", se arata intr-un astfel de document. Un altul prezinta in amanunt problemele familiale ale unei muncitoare.
"Doamna K. si copiii sai se cearta incontinuu. Femeia s-a suparat pe unul dintre fii ei pentru ca s-a casatorit cu o negresa." "Domnul W. isi va ineca frustrarea intr-o sticla de scotch diseara. Ca de obicei", se arata intr-un alt raport. Printre companiile implicate in acest scandal se numara celebrul lant de supermarketuri Lidl si cateva grupuri de consultanta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului