Angajatii, folositi tot mai des pe post de head-hunter
Data publicarii: 04-06-2008 | HR/CariereBonusul pe care il primeste un salariat care a contribuit la angajarea de personal poate fi si de 1.000 euro, noteaza Adevarul. Recomandarile salariatilor unei companii in ceea ce priveste angajarea unui prieten sau cunostinte poate scuti firma de cheltuieli importante.
Departe de a mai fi considerata o angajare pe "pile", recrutarea prin recomandare este un instrument preferat de companiile care resimt lipsa fortei de munca. In plus, angajatul care a contribuit la alegerea unei persoane este rasplatit cu un bonus care poate ajunge si la 1.000 de euro, in functie de pozitia pe care a fost incadrat cel recomandat.
Avantaje pentru ambele parti
Specialistii in resurse umane considera ca angajarea prin recomandare nu este un fenomen excusiv al zilelor noastre. El exista si inainte de 1990, insa atunci acest mecanism era resimtit ca un privilegiu. "Daca ne intoarcem cu gandul la anii de dinainte de '90, majoritatea angajarilor in posturile bune se faceau prin "recomandari", dar intelesul acestora era cu totul altul", a declarat, pentru "Adevarul", Ruxandra Stoian, director servicii consultanta in resurse umane in cadrul PwC.
Potrivit acesteia, practica angajarii rudelor sau cunostintelor personale nu are nimic de-a face cu sistemul de astazi de bonusare pentru recomandarea unui candidat valoros. Acest sistem de facilitare a recrutarii are mai multe avantaje: pe de o parte, permite atragerea pe cai mai putin conventionale a unor candidati, iar profilul acestora va fi mai apropiat de cerintele postului, deoarece angajatii actuali cunosc destul de bine de ce fel de persoane este nevoie. "Ei au tot interesul sa isi gaseasca viitori colegi cu care sa poata colabora eficient si pe care sa se poata baza", a precizat Stoian.
Costurile scad considerabil
Mai mult decat atat, recrutarea prin intermediul recomandarilor facute de angajatii deja existenti este una din metodele preferate ale angajatorilor. Costurile directe sunt reduse considerabil, in conditiile in care este evitat onorariul ce ar fi trebuit platit unei agentii de recrutare.
In plus, sunt minimalizate si costurile indirecte, prin cresterea vitezei de ocupare a unui post vacant, reducerea numarului de interviuri cu candidati nepotriviti etc. Potrivit reprezentantilor de resurse umane, recrutarea prin aceasta metoda da rezultate foarte bune atunci cand se are in vedere angajarea unui specialist.
"De obicei, este vorba despre pozitii de junior si middle management, dar cateodata sunt vizate si posturile unor specialisti cu calificari deosebite", spune Stoian.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile