Campionii ipotecarelor
Data publicarii: 04-06-2008 | Finante-BanciMai mult de jumatate dintre imprumuturile ipotecare au fost date in Bucuresti, Cluj si Timis, noteaza Evenimentul Zilei. Partea leului este detinuta, in continuare, de bucuresteni: 41% din valoarea totala a acestor credite e luata de locuitorii Capitalei.
In Capitala s-a acordat peste 41% din valoarea totala a creditelor ipotecare, potrivit datelor statistice raportate de banci la Banca Nationala a Romaniei. Daca la acestea adaugam valoarea imprumuturilor luate de cei care locuiesc in Cluj si in Timis suma depaseste 50% din volumul creditelor pentru proprietati imobiliare. In coada clasamentului se situeaza judete mai sarace precum Calarasi, Caras- Severin si Giurgiu.
Locuitorii acestora au contractat mai putin de 1% din valoarea totala a ipotecarelor. Valoarea creditelor ipotecare si imobiliare contractate de populatie se situa la 16,12 miliarde de lei, la sfarsitul lunii martie a.c. Sumele datorate sunt mult mai mari deoarece la banii imprumutati se adauga dobanzile si comisioanele percepute de banci. Aproape 90% din finantarile ipotecare si imobiliare au fost acordate in valuta. In Bucuresti ponderea este si mai mare: aproape 94% din finantarile contractate in acest scop de populatie au fost in valuta.
Evolutie sub asteptari
Cererea pentru creditele ipotecare a continuat sa creasca in primul trimestru din acest an, dar nu in aceeasi masura ca in ultimele trei luni din 2007 sau comparativ cu asteptarile, sunt concluziile unui sondaj trimestrial realizat de BNR in randul primelor zece banci din sistem. In plus, cererea de credite de consum a fost superioara celei de credite iptoecare. Costurile suportate de populatie au crescut incepand cu ultimele trei luni ale anului.
Aceasta evolutie ar putea fi justificata de cresterea costurilor de refinantare pe care le au bancile in momentul in care se imprumuta pentru a avea fonduri necesare acordarii de credite. Pe de alta parte, standardele de creditare s-au relaxat in primele trei luni ale acestui an in principal in cazul imprumuturilor acordate pentru achizitia locuintelor si terenurilor.
"Factorii determinanti au fost cresterea concurentei bancare si asteptarile privind evolutia economiei", se arata in sondajul realizat de Banca Nationala. In schimb, asteptarile bancilor indicau o inasprire a standardelor de creditare in cel de-al doilea trimestru al anului, dar mai ales in cazul imprumuturilor ipotecare. "Aprecierile bancilor din Romania privind pretul locuintelor indica o continuare a cresterii preturilor, insa asteptarile asupra evolutiilor din trimestrul doi din acest an sunt mai putin exuberante, ceea ce ar justifica tendinta asteptata de inasprire a standardelor de creditare ipotecara", mai puncteaza sondajul bancii centrale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile