Campionii ipotecarelor
Data publicarii: 04-06-2008 | Finante-BanciMai mult de jumatate dintre imprumuturile ipotecare au fost date in Bucuresti, Cluj si Timis, noteaza Evenimentul Zilei. Partea leului este detinuta, in continuare, de bucuresteni: 41% din valoarea totala a acestor credite e luata de locuitorii Capitalei.
In Capitala s-a acordat peste 41% din valoarea totala a creditelor ipotecare, potrivit datelor statistice raportate de banci la Banca Nationala a Romaniei. Daca la acestea adaugam valoarea imprumuturilor luate de cei care locuiesc in Cluj si in Timis suma depaseste 50% din volumul creditelor pentru proprietati imobiliare. In coada clasamentului se situeaza judete mai sarace precum Calarasi, Caras- Severin si Giurgiu.
Locuitorii acestora au contractat mai putin de 1% din valoarea totala a ipotecarelor. Valoarea creditelor ipotecare si imobiliare contractate de populatie se situa la 16,12 miliarde de lei, la sfarsitul lunii martie a.c. Sumele datorate sunt mult mai mari deoarece la banii imprumutati se adauga dobanzile si comisioanele percepute de banci. Aproape 90% din finantarile ipotecare si imobiliare au fost acordate in valuta. In Bucuresti ponderea este si mai mare: aproape 94% din finantarile contractate in acest scop de populatie au fost in valuta.
Evolutie sub asteptari
Cererea pentru creditele ipotecare a continuat sa creasca in primul trimestru din acest an, dar nu in aceeasi masura ca in ultimele trei luni din 2007 sau comparativ cu asteptarile, sunt concluziile unui sondaj trimestrial realizat de BNR in randul primelor zece banci din sistem. In plus, cererea de credite de consum a fost superioara celei de credite iptoecare. Costurile suportate de populatie au crescut incepand cu ultimele trei luni ale anului.
Aceasta evolutie ar putea fi justificata de cresterea costurilor de refinantare pe care le au bancile in momentul in care se imprumuta pentru a avea fonduri necesare acordarii de credite. Pe de alta parte, standardele de creditare s-au relaxat in primele trei luni ale acestui an in principal in cazul imprumuturilor acordate pentru achizitia locuintelor si terenurilor.
"Factorii determinanti au fost cresterea concurentei bancare si asteptarile privind evolutia economiei", se arata in sondajul realizat de Banca Nationala. In schimb, asteptarile bancilor indicau o inasprire a standardelor de creditare in cel de-al doilea trimestru al anului, dar mai ales in cazul imprumuturilor ipotecare. "Aprecierile bancilor din Romania privind pretul locuintelor indica o continuare a cresterii preturilor, insa asteptarile asupra evolutiilor din trimestrul doi din acest an sunt mai putin exuberante, ceea ce ar justifica tendinta asteptata de inasprire a standardelor de creditare ipotecara", mai puncteaza sondajul bancii centrale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani