Raspunderea asiguratorului va incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare RCA
Data publicarii: 04-06-2008 | Finante-BanciConsiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a modificat si completat Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), care prevede ca raspunderea asiguratorului va incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare, a anuntat Comisia.
"Prin modificarile aduse vom elimina interpretarile unor prevederi legislative pe care unii asiguratori, voit sau nu, le-au facut in defavoarea asiguratilor si pagubitilor", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Astfel, conform viitoarelor reglementari, raspunderea asiguratorului RCA va incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare, spre deosebire de actuala norma, care prevede ca raspunderea incepe din momentul platii primei de asigurare si al eliberarii documentului, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a asigurarii.
Asiguratorul va fi raspunzator pentru toate asigurarile RCA emise in numele sau, eliminandu-se situatiile intalnite in practica in care anumite societati de asigurare nu au recunoscut ca fiind valabile unele polite pe motiv ca nu au incasat primele aferente acestora.
Un alt amendament adus normelor RCA consta in introducerea prevederii conform careia, in cazul in care un nou proprietar de vehicul - calitate dobandita prin cumpararea unui vehicul in baza unui contract - detine o asigurare RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar si fara efectuarea procedurii de inmatriculare a vehiculului pe numele sau.
Totodata, CSA a introdus in Norma obligativitatea asiguratorilor RCA de a publica pe propria pagina de internet informatii la zi privind procedura de avizare si constatare a daunelor, dar si personalul cu atributii in constatarea si lichidarea daunelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani