Cei mai bogati 25 de europeni
Data publicarii: 03-06-2008 | InternationalCei 298 de miliardari europeni care figureaza in cel mai recent clasament Forbes valoreaza impreuna 893 miliarde de euro. Nu toti se pot mandri cu titulatura de cel mai bogat european. Numarul unu este suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea. in adolescenta isi castiga existenta vanzand la bucata cutii de chibrituri si stilouri cumparate angro si foarte ieftin din Stockholm. Mai tarziu si-a descoperit adevarata vocatie: conceperea si vanzarea de mobila.
Fondatorul Ikea are o avere estimata la 19,8 miliarde de euro, dar este recunoscut pentru stilul de viata simplu. Imperiul sau continua sa se extinda. La jumatatea lunii aprilie, a fost inaugurat magazinul Ikea din cartierul Red Hook, in inima Brooklynului. Este primul magazin Ikea din New York si cel cu numarul 227 per total. Suedezul e greu de ajuns din urma, dar cel mai aproape de el, ca avere, este Oleg Deripaska. Magnatul rus (si prieten cu Vladimir Putin) este al doilea cel mai bogat om din Europa, cu o valoare neta de 17,9 miliarde de euro.
Cea mai mare parte a averii sale a aparut gratie implicarii in industria ruseasca a aluminiului. Deripaska este primul dintr-un contingent impresionant de rusi foarte bogati, marea lor majoritate rezidenti ai Moscovei. Fosta republica sovietica se lauda cu 87 de miliardari cu o valoare colectiva neta de 300,7 miliarde de euro. Printre cei mai celebri miliardari ai Rusiei figureaza Roman Abramovici (locul 5) sau Vagit Alekperov (locul 22 - patronul Lukoil). in realitate, 12 dintre cei mai bogati 25 de europeni sunt rusi.
GERMANIA ARE 59 DE MILIARDARI
Dupa Rusia, in privinta populatiei de miliardari, se afla Germania si cei 59 de cetateni foarte bogati care valoreaza impreuna 181,5 miliarde euro. Cel mai bogat dintre ei este Karl Albrecht (locul trei in topul celor mai bogati 25 de europeni). Dupa cel de-al doilea razboi mondial, el si fratele sau Theo au preluat bacania de cartier infiintata de mama lor pe care au transformat-o intr-un lant de supermarketuri: Aldi. "Valoarea" lui Karl este astazi de 17,2 miliarde euro. Fratele sau Theo valoreaza, la randul sau, 14,7 miliarde euro. in primii zece europeni superbogati se afla si doi francezi. Bernard Arnault, locul patru cu 16,3 miliarde euro, patronul fabricii LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, specializata in produse de lux. Celalalt cetatean francez este de fapt o femeie, si cea mai bogata din lume, Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L'Oreal, Eugène Schueller.
MAREA BRITANIE - LOCUL TREI LA MILIARDARI
Regatul Unit detine locul trei in ceea ce priveste miliardarii din Europa, relateaza Le Figaro. Cel mai bogat britanic, Gerald Cavendish Grosvenor, este al 18-a miliardar european, cu o avere bazata pe afaceri imobiliare. Familia sa a cumparat, in secolul XVII, sute de hectare de pamant in Londra in schimbul unor sume modice. Atunci era teren agricol. Astazi, Grosvenor valoreaza 8,9 miliarde euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile